Deplasarea polilor

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Urmarind imaginile radar, geologii din serviciul de Studii Geologice al SUA nu au avut nici o dificultate sa localizeze vechile albii, pline de pietris supus eroziunii apei, la o adincme cuprinsa intre citiva centimetri si citeva picioare sub nisipurile in vesnica miscare. Pe masura ce munca lor progresa, asistati de arheologii care li se alaturasera, ce rcetatorii au dat peste multe dintre bine c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deplasarea polilor

Urmarind imaginile radar, geologii din serviciul de Studii Geologice al SUA nu au avut nici o dificultate sa localizeze vechile albii, pline de pietris supus eroziunii apei, la o adincme cuprinsa intre citiva centimetri si citeva picioare sub nisipurile in vesnica miscare. Pe masura ce munca lor progresa, asistati de arheologii care li se alaturasera, ce rcetatorii au dat peste multe dintre bine cunoscutele unelte din piatra, care stateau marturie pentru existenta, odinioara, a unei infloritoare culturi in Sahara. Intre descoperiri cele mai apropiate de zilele noastre sint, pina acum, topoare de mina despre care se crede ca dateaza de aproximativ 100.000 ani, desi nu s-a descoperit inca nici o urma a celor care le-au fabricat.

Alte sapaturi ar putea scoate la iveala noi date cu privire la originea lor probabila si ar permite concluzii pentru o mai buna cunoastere a schimbarilor terestre care trebuie sa fi dus treptat - sau poate brusc? - la schimbarea cursului riului, avind drept rezultat abandonarea acestuia. Noi putem emite propriile noastre teorii, bineinteles. Dar, pentru ca cele propuse aici se bazeaza, in primul rind, pe marturii aduse pe cale psihica, trebuie spus ca singura lor greutate este data de elementul de coincidenta pe care il demonstreaza atunci cind sint puse in relatie cu ultimele indicii furnizate de stiinta.
In anul 1932, cu aproape o jumatate de secol inaintea imaginilor radar amintite, Edgar Cayce a tinut ultima lectura, dintr-o serie de 13, cu privire la perioada atlanta.

Cu aceasta ocazie, el a schitat citeva dintre caracteristicile globale din timpul perioadei pre-adamice de formare a celor cinci grupuri rasiale care au precedat aparitia masiva a omului ca specie distincta multirasiala; tehnic, specia este astazi cunoscuta sub numele Homo sapiens sapiens sau omul modern. Lucrul acesta a avut loc, probabil, cu cel mult 50.000 de ani in urma, urmind la scurt timp dupa cataclismul deplasarii polilor, pe vremea cind in Egipt traia Asapha.

Actualele regiuni polare ale Pamintului, a explicat el, erau deplasate, ocupind pozitii la citeva grade distanta de axa de rotatie nord-sud, ceea ce plasa regiunile respective mai aproape de zona subtropicala. In plus, polaritatea geomagnetica era inversata fata de cea din zilele noastre, astfel ca portiunea extrema de nord era pe atunci portiunea extrema de sud si viceversa, in comparatie cu pozitia de astazi a polilor. (Marinarii, in cautarea unei stele care sa-i ghideze, ar fi cautat calea de precesie a polului pe cerul sudic). Oceanele erau de asemenea inversate.

Pe scurt, era vorba de o lume care arata cu totul altfel decit cea pe care o cunoastem noi astazi. In primul rind, topografia sa cuprindea doua continente care astazi sint scufundate, Lemuria si Atlantis, in timp ce o mare parte din continentul american - in special regiunea fluviului Mississipi - era pe atunci cu totul acoperita de apa. In Asia, desertul Gobi era un tinut fertil. Uralii se gaseau in zona tropicala.

In acelasi timp, in ceea ce este astazi Africa de nord (acea portiune care intereseaza in primul rind capitolul de fata), Sahara era pe atunci un teritoriu locuit si foarte fertil. Ce anume il facea sa fie? O mare cantitate de apa care provenea probabil din faimosul sau fluviu. Caci, vorbind despre cursul sau modificat din acele vremuri, tirindu-se ca un sarpe lenes prin cimpiile inverzite ale Saharei, Cayce conchidea: Nilul se varsa in oceanul Atlantic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.