Dependente - 5 moduri de redresare

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.55

nivel: Facultate

Daca va suspectati ca aveti o dependenta -- de tigari, de jocuri de noroc sau de computer, de mancare sau de orice altceva --, puneti-va urmatoarea intrebare: V-a provocat respectivul comportament suficiente probleme penAZtru a avea in vedere renuntarea la el? Daca raspunsul este da, atunci acum este momentul sa faceti unele schimbari pentru a va elibera din ghearele viciului.incepeti prin enumera[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dependente - 5 moduri de redresare

Daca va suspectati ca aveti o dependenta -- de tigari, de jocuri de noroc sau de computer, de mancare sau de orice altceva --, puneti-va urmatoarea intrebare: V-a provocat respectivul comportament suficiente probleme penAZtru a avea in vedere renuntarea la el? Daca raspunsul este da, atunci acum este momentul sa faceti unele schimbari pentru a va elibera din ghearele viciului.incepeti prin enumerarea argumentelor pro si contra. Celor mai multi le este greu sa recunoasca faptul ca sufera de o dependenta. O modaAZlitate de a va forma o parere este sa enumerati argumentele in favoarea si in defavoarea comportamentului care va nelinisteste.

In primul rand, puneti pe hartie toate aspectele care va fac placere in legatura cu substanta sau activitatea respectiva. Daca beti, de exemplu, lista poate include lucruri ca "Acest fapt ma ajuta sa ma exprim" sau "imi place senzatia de euforie".Pentru a afla daca aveti sau nu o problema cu bautura, luati acest chestio-nar-test simplu. Daca raspundeti "da" la doua sau mai multe dintre urmatoarele intrebari, exista o mare probabilitate (mai mare de 90 la suta) sa aveti o problema cu dependenta de alcool si ar trebui sa apelati la un ajutor profesionist, spune medicul de familie Stephen Amiel.

V-ati gandit vreodata ca ar trebui sa renuntati total la bautura?V-ati simtit vreodata deranjat de criticile altora la adresa faptului ca beti?V-ati simtit vreodata vinovat de faptul ca beti?Luati cate o dusca dimineata?

Dependente in al doilea rand, treceti pe lista beneficiile renuntarii la baut: "As fi mai productiv daca n-as bea" sau "Ar fi mai putin probabil sa ma cert cu parteAZnerul", sau "Mi-ar placea sa ma mentin sanatos, de dragul copiilor".Comparati listele. Rezulta ca manifestarile au costuri ce depasesc beneficiile? Felicitari! Ati recunoscut ca aveti unele probleme -- acesta este primul pas in directia efectuarii de schimbari, spune dr. Horvath.Si trebuie sa le faceti singur, in continuare trebuie sa decideti cand sunteti pregatit pentru schimbarile necesare -- si adesea dificile --, cu scopul de a va elibera de dependente.

Reduceti dependenta treptat sau puneti-i capat dintr-o data. Unii se despart treptat de dependente -- initial fumand 10 tigari mai putin pe zi, de exemplu, sau jucand jocuri de noroc doar o data pe saptamana si nu in fieAZcare noapte. Altii considera ca e mai usor sa te opresti dintr-o data, cu alte cuvinte mergand "la dezintoxicare".Ambele abordari pot fi la fel de eficiente. "Prin renuntarea treptata oamenii sunt in general mai putin speriati, asa ca sunt mai motivati", spune dr. Horvath. A merge la dezintoxicare implica un inceput mai dificil, dar aceasta face ca intregul proces sa se desfasoare mai repede.

Distantati-va de pofte. Oricine pune capat substantelor si obiceiurilor lgate de dependente va trece printr-o stare in care simte acut lipsa acestora. Pofta -- pentru inca o tigara, inca un pahar de bautura, inca o zi la curse -- poate fi aproape insuportabil de intensa.
"ii sfatuiesc pe oameni sa-si tina pofta la distanta", spune dr. Horvath. Cu alte cuvinte, fiti in stare sa recunoasteti cum va simtiti. Admiteti fata de propria persoana cat de neplacut va simtiti. Dar nu capitulati. Sunati un prieAZten! Faceti o plimbare invioratoare! Spalati WC-ul! Faceti ceva care va abaAZta atentia de la pofta si sa va tina departe de ea!

"Doar pentru ca simti o mancarime nu inseamna ca trebuie sa te si scarpini", remarca el. Fiti tari. Poftele razlete vor disparea cum au venit, in caAZteva minute sau secunde, iar senzatia ca aveti o anume pofta se va risipi cu desavarsire in cateva saptamani.Mentineti-va ocupat. "O multime de persoane care isi propun sa renunte la a mai face ceva se pomenesc stand in casa tot timpul", observa Peter De-Maria, profesor de psihiatrie specializat in programele privind substantele de abuz.Daca nu va mentineti ocupat -- cu exercitii, hobby-uri sau alte activitati care va tin active mintea si trupul -- va veti surprinde ca va concentrati din
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.