Deosebiri intre manageri si lideri

1x punct

categorie: Management

nota: 9.40

nivel: Facultate

1.2.Sfera calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor managerilor
Managerii trebuie sa posede o serie de calitati, cunostinte, aptitudini si comportamente necesare tuturor componentilor firmei, cat si o serie de cunostinte si aptitudini specifice acestui domeniu.

Din prima categorie fac parte: inteligenta, memoria, spiritul de de observatie, capacitatea de concentrare, sanat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deosebiri intre manageri si lideri

1.2.Sfera calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor managerilor
Managerii trebuie sa posede o serie de calitati, cunostinte, aptitudini si comportamente necesare tuturor componentilor firmei, cat si o serie de cunostinte si aptitudini specifice acestui domeniu.

Din prima categorie fac parte: inteligenta, memoria, spiritul de de observatie, capacitatea de concentrare, sanatatea, caracterul, calitatile necesare in orice profesie, dar la dimensiuni sporite sporite pentru manageri, data fiind complexitatea si dificultatea proceselor manageriale.

Pe langa calitatile native mentionate, managerii trebuie sa posede intr- o proportie sporita si o serie de cunostinte economice, psiho- sociologice, juridice, tehnice, matematice si statistice, de cultura generala si aptitudini de autoperfectionare continua, de a lucra in echipa. Evident, fiecare manager este necesar sa detina calitatile, cunostintele si aptitudinile mentionate.

Proportia in care se recomanda sa fie acestea variaza, in principal, in functie de nivelul ierarhic la care- si desfasoara managerul munca. Cu cat nivelul ierarhic este mai ridicat cu atat calitatile native, cunostintele si aptitudinile manageriale sunt necesare cu intensitati superioare, diminuandu- se in schimb ponderea cunostintelor, deprinderilor si aptitudinile de executie.

Indiferent insa de nivelul ierarhic, capacitatea de a decide, cunostintele manageriale, cunostintele economice, abilitatea de a dirija oamenii si capacitatea de autoperfectionare continua au un rol prioritar, asa cum indica si rezultatele unei anchete, la care ne- au raspuns managerii din firme, din 28 de tari.

Sfera calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor manageriale reprezinta, de fapt, o sinteza a variantelor puncte de vedere sustinute de diversi specialisti. Astfel este foarte cunoscut in literatura de specialitate carinte ca un manager sa intruneasca capacitate, cooperare, constiinciozitate, curiozitate si creativitate.

Numerosi autori pun accent pe dorinta de a conduce, de a detine puterea, pe aptitudinea de a asculta, de a poseda cunostinte manageriale, de a avea cunostinte psihosociologice.

1.3. Tipuri de manageri si stiluri manageriale
Principalii factori care determina tipul si stilul managerial sunt urmatorii:tipul sistemului managerial al firmei, personalitatea managerilor, amploarea competentelor acordate acestora, potentialul si personalitatea subalternilor, natura proceselor de munca implicate, cultura firmei, intensitatea si continutul influentei organizatiei sindicale.

Prin tip de manager desemnam ansamblul de caracteristici principale referitoare la calitatile, cunostintele si aptitudinile proprii unei categorii de cadre de conducere, ce le confera, in esenta, aceeasi abordare in ce priveste aspectele de baza ale proceselor si relatiilor manageriale, ale comportamentului managerial.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.