Deontologia profesiei contabile

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.65

nivel: Facultate

1.3.Rolul profesiei contabile
Profesia contabila se distinge de celelalte profesii, intre altele, prin asumarea responsabilitatii fata de interesul public, respectiv fata de toate partile interesate in activitatile desfasurate de intreprindere: actionari, salariati, furnizori-creditori, banci, buget, investitori, stat si organismele sale, salariati, public etc.

Daca in piata [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deontologia profesiei contabile

1.3.Rolul profesiei contabile
Profesia contabila se distinge de celelalte profesii, intre altele, prin asumarea responsabilitatii fata de interesul public, respectiv fata de toate partile interesate in activitatile desfasurate de intreprindere: actionari, salariati, furnizori-creditori, banci, buget, investitori, stat si organismele sale, salariati, public etc.

Daca in piata serviciilor orice alt profesionist presteaza servicii pentru un client determinat si care este, in general, consumatorul final al serviciului respectiv, profesionistul contabil , fie ca elaboreaza, fie ca auditeaza situatiile financiare ale intreprinderii se adreseaza unui numar mai mare de utilizatori (consumatori) ale caror interese pot diferi de cele ale contactorului dar care trebuie aparate.

Regulile contabile ca si profesionistii contabili sunt indispensabile bunului mers al economiei. Avem in vedere masurarea activitatilor economice, intocmirea bugetelor , impartirea roadelor activitatilor economice intre proprietari si angajati, intre munca si capital.

1.4.Profesia contabila intre reglementare si interesul public.
Contabilitatea si activitatile care presupun cunostinte din domeniul contabilitatii sunt activitati comerciale. Consumatorii acestor servicii pot sa aleaga in mod liber furnizorii acestor activitati. Ca atare profesia contabila este o profesie liberala.Organismele profesionale care reglementeaza profesia contabila au fost gandite ca organisme de reglementare care sa garanteze servirea interesului public.

Desi marile scandaluri financiare din ultimii ani au fost provocate si isi au originea in mediile respective de afaceri ,totusi, o parte din "costurile" acestora au fost transferate de autoritatile publice si asupra profesiei contabile, mai precis asupra activitatii de audit statutar.

La inceput in SUA, prin Legea Sarbanes-Oxley s-a introdus un sistem de supravegherea publica.
Noua Directiva a 8-a a introdus si ea ideea de supraveghere publica . Pana in luna iunie 2008 aceste prevederi trebuiau introduse in legislatiile nationale.

Sistemul de supraveghere publica isi asuma responsabilitatea finala a supravegherii , si anume:autorizarii (acreditarii) si evidentei auditorilor statutari si ale firmelor de audit;Adoptarii standardelor de conduita profesionala si de control intern de calitate a firmelor de audit, precum si a standardelor de audit;

Dezvoltarii profesionale continue, asigurarii calitatii si sistemelor de investigatii si sanctiuni disciplinare.
Supravegherea activitatii de audit este de mare ajutor in plina criza financiara,pentruca profesia contabila, in general, si auditorii, in special, sunt cei chemati sa dea credibilitate informatiei contabile, iar utilizatorii, mai ales bancherii, tin cont de aceasta.

In cazul in care credibilitatea este pusa la indoiala si profesia contabila isi pierde increderea publica, se ajunge fara indoiala la evenimentele pe care le traim astazi. Directiva Europeana 43/2006 modifica fosta Directiva din 1984 privind auditul statutar. Este o continuitate a acesteia, imbunatatita cu prevederile legate de organismul de supraveghere a activitatii de audit, supraveghere ce a devenit necesara ca urmare a celor intamplate la nivelul economiei mondiale

Toate activitatile sunt oglindite cu ajutorul contabilitatii in situatiile financiare, iar informatiile se cladesc pe baza acestor date provenite din mediul de afaceri. Astfel, contabilitatea trebuie sa furnizeze informatii cat mai exacte, corecte si oneste.

Transpunerea Directivei 2006/43/CE in legislatia romaneasca s-a realizat prin intermediul OUG nr. 90/2008, privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, publicata in Monitorul Oficial din 30 iunie 2008.
Prin acest act normativ se infiinteaza Consiliul pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar.

Consiliul pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar functioneaza pe langa Ministerul Economiei si Finantelor pana la data de 31 decembrie 2008 si, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, pe langa Cancelaria primului ministru. OUG 78/ 24 iunie 2009 modifica aceasta prevedere si stabileste ca CSPAAS va functiona pe langa Ministerul Finantelor Publice .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.