Deontologia functionarului public in asistenta sociala

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

Deontologia are la baza datoria morala, fara a se suprapune insa cu studiul filosofiei sau a teoriei generale a datoriei morale. De asemenea, trebuie precizata o deosebire esentiala intre etica si deontologie. Astfel, in timp ce etica cuprinde studiul filosofic al datoriilor, deontologia este o stiinta aplicata sau aplicabila. Etica este o disciplina filosofica si stiintifica, avand ca obiect de s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deontologia functionarului public in asistenta sociala

Deontologia are la baza datoria morala, fara a se suprapune insa cu studiul filosofiei sau a teoriei generale a datoriei morale. De asemenea, trebuie precizata o deosebire esentiala intre etica si deontologie. Astfel, in timp ce etica cuprinde studiul filosofic al datoriilor, deontologia este o stiinta aplicata sau aplicabila. Etica este o disciplina filosofica si stiintifica, avand ca obiect de studiu "morala"; cu aplicatibilitate la diferite domenii socio-profesionale, se inpune, in forma particulara, ca etica profesionala.

Morala constituie teoria care se ocupa de cercetarea valorilor, normelor, principiilor si idealurilor etice.
Moralitatea desemneaza sfera "moralei in actiune", respectiv "morala in curs de realizare"; este atitudinea de constiinta si practica fata de morala sociala si cea personala.
Deontologia desemneaza "teoria datoriilor morale; morala profesionala; teorie a datoriilor si drepturilor in exercitarea unei profesiuni". Ca diviziune a eticii, la frontiera dintre "morala" si "drept", dezvoltata in termenii eticii profesionale, in sens restrins deontologia acopera cadrul de investigare a drepturilor, indatoririlor si etaloanelor de actiune, de apreciere si comportare intr-un domeniu al vietii social-utile.

Asadar, etica este filosofie si stiinta a ethosului in care, de la un moment al dezvoltarii social-istorice, intra si preocuparile privind ceea ce ar trebui sa fie, sa devina, ceea ce se doreste a fi, a deveni omul si omenirea in inteles de valoare-ideal, deopotriva imperativ si aspiratie intru depasirea starii existente, apreciate ca nesatisfacatoare. Etica implica traiectul transformarii rational concepute, simtite, dorite, alese si voite, pe linie de actiune a omului - concentrare de convingere, atitudine si comportament; este un demers care studiaza conduita umana.

Etica reprezinta ansamblul regulilor de conduita impartasite de catre o anume comunitate, reguli fundamentate pe distinctia intre bine si rau.
Morala reprezinta totalitatea mijloacelor pe care le folosim pentru a trai in armonie,
ansamblul de prescriptii concrete adoptate de catre indivizi sau colectivitati.Deontologia reprezinta ansamblul regulilor dupa care se ghideaza o organizatie, institutie, profesie, prin intermediul organizatiilor profesionale, care devin instante de elaborare, aplicare si supraveghere a acestor reguli.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.