Densitatea rocilor de zacamant

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Densitatea mineralelor componente ale rocilor de zacamant in conditii normale a fost precizata in capitolul 2. Subliniem faptul ca sursele bibliografice, prea numeroase pentru a fi citate aici, indica valori diferite, uneori semnificative pentru densitatea aceluiasi mineral. Acest lucru se explica prin variabilitatea mineralelor, prin existenta impuritatilor, a solutiilor solide sau asocierea cu c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Densitatea rocilor de zacamant

Densitatea mineralelor componente ale rocilor de zacamant in conditii normale a fost precizata in capitolul 2. Subliniem faptul ca sursele bibliografice, prea numeroase pentru a fi citate aici, indica valori diferite, uneori semnificative pentru densitatea aceluiasi mineral. Acest lucru se explica prin variabilitatea mineralelor, prin existenta impuritatilor, a solutiilor solide sau asocierea cu cantitati importante de apa.

Pentru necesitati practice, cum ar fi evaluarea presiunii litostatice a unei coloane stratigrafice, gradul de exactitate este limitat de necunoasterea exacta a litologiei rocilor, date fiind importantele variatii de litofacies in formatiunile geologice sedimentare. La aceasta se adauga dificultatea cuantificarii influentei presiunii si tempereturii asupra volumului mineralelor si fluidelor, precum si cunoasterea starii de saturatie a rocilor.

Modificarea cea mai mare de densitate o sufera mineralele argiloase, si, evident, rocile argiloase, datorita compresibilitatii lor excesive, dupa cum arata relatia (8.6.) si tabela 8.1. Pentru a obtine o imagine edificatoare asupra ordinului de marime a densitatii rocilor se dau cateva exemple in tabela 9.2.

In toate situatiile in care este necesara evaluarea presiunilor litostatice, trebuie estimata cu grija densitatea rocilor. Pentru forajul sondelor, densitatea rocilor dislocate intervine, intre altele, in calculul evacuarii detritusului din sonda si a presiunii coloanei de fluid de foraj care contine detritus.

Determinarea densitatii rocilor se poate face relativ simplu, cu picnometre sau micropicnometre de mare precizie [18]. Important este sa se controleze bine starea de saturatie a probelor in cursul determinarilor. In momentul cantaririi acestea trebuie sa fie complet lipsite de lichide. Atunci cand se determina volumul brut, se vor lua masurile indicate in capitolul 5 pentru determinarea porozitatii. Date referitoare la densitatea fluidelor care satureaza rocile din scoarta se gasesc in volumul I al lucarii [63]

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.