Denaturari si falsificari care jignesc si profaneaza memoria victimelor terorii hortiste

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Liceu

Dincolo de faptul ca reducerea la atit a eliminarii fizice a evreimii din nordul Transilvaniei reprezinta o minimalizare de-a dreptul profanatoare a unuia din cele mai mari asasinate in masa din istoria omenirii, fraza de mai sus denatureaza, falsi-fica si induce in eroare opinia publica mondiala atat prin omisi-uni de neiertat cat si prin fiecare afirmatie, prin fiecare cuvant al ei. Sa le luam p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Denaturari si falsificari care jignesc si profaneaza memoria victimelor terorii hortiste

Dincolo de faptul ca reducerea la atit a eliminarii fizice a evreimii din nordul Transilvaniei reprezinta o minimalizare de-a dreptul profanatoare a unuia din cele mai mari asasinate in masa din istoria omenirii, fraza de mai sus denatureaza, falsi-fica si induce in eroare opinia publica mondiala atat prin omisi-uni de neiertat cat si prin fiecare afirmatie, prin fiecare cuvant al ei. Sa le luam pe rand:
Autorii incep evocarea holocaustului evreilor din nordul Transilvaniei asternand pe harie, fara sa le tremure mana, "Dupa ocupatia germana...". Cititorul insa nu poate sa nu se intrebe: dar pana atunci, pana la ocupatia germana din martie 1944, evreilor din nordul Transilvaniei chiar nu li s'a intamplat nimic?

Consider jignitoare si profanatoare deopotriva pentru memoria victimelor si pentru suferintele supravietuitorilor vehicularea cu insistenta si in alte lucrari a tezei potrivit careia evreilor din Ungaria si din teritoriile pe care le cotropise, "nu li s'a clintit niciun fir de par" - cum le place sa declare unora - pana la 19 martie 1944. Este o impietate pe care ma simt dator s'o res-ping in numele acelui dureros de lung sir al victimelor din satele si orasele Transilvaniei de Nord, ucise de gloantele unor ofiteri sau soldati horthisti, ucise cu patul pustii, cu vana de bou ori izbite cu capul de pereti de jandarmii si politistii regimului de teroare ungar, sau gonite in masa spre marele masacru de la Kamenec-Podolsk.

Desigur, patrunzand in nord-vestul Romaniei pe baza samavolnicului dictat de la Viena, intregul aparat represiuv, intreg mecanismul opresiunii horthyste si-a indreptat taisul impotriva populatiei romanesti, savarsind mii de crime indivi-duale si colective, devastand si maltratand, semanand deopo-triva la sate si orase spaima si frica, instaurand o teroare fara precedent in salbaticia sa. Dar inca de atunci, din primele zile ale trecerii frontierei, printre victime, alaturi de romani se numarau tot mai multi evrei. In marele masacru de la Traznea - din Septembrie 1940 - au fost ucisi si sase evrei. Au cazut de asemenea, alaturi de romani, doboriti de glont sau spintecati de baioneta horthysta evrei din Cerisa si Marga (judetul Salaj), din Viseu si Tasnad, etc.

La Sucutard, langa Gherla, la sugestia grofului din comuna au fost ucisi doi tineri tarani romani - Iosif Moldovan si Ion Cotin. In aceeasi zi locotenentul Papucs a dispus asasinarea a doua tinere evreice - Roza si Ester Rozenberg. Evocand aceas-ta crima intr'o carte, Michael Bar-On din Israel consemneaza: "Dupa razboi cadavrele au fost exhumate. Ungurii, carora le place sa faca parada cu spiritul lor cavaleresc, ingropasera victimele intr'un mod infam: pe fundul gropii au asezat fetele, iar peste ele pe cei doi barbati."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.