Demonstratia romanului - Baltagul

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.34

nivel: Gimnaziu

Partea I (capitolele I - VI) cuprinde expozițiunea și intriga: Vitoria Lipan, țaranca din Magura Tarcaului este îngrijorata de faptul ca Nechifor Lipan, soțul ei nu se întorsese de multa vreme acasa. Femeia era acasa doar cu Minodora, fiul ei Gheorghița fiind cu oile la iernat.

Vitoria merge la preot sa scrie o scrisoare pentru Gheorghița și apoi trece pe la vrajitoarea satului, ba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Demonstratia romanului - Baltagul

Partea I (capitolele I - VI) cuprinde expozițiunea și intriga: Vitoria Lipan, țaranca din Magura Tarcaului este îngrijorata de faptul ca Nechifor Lipan, soțul ei nu se întorsese de multa vreme acasa. Femeia era acasa doar cu Minodora, fiul ei Gheorghița fiind cu oile la iernat.

Vitoria merge la preot sa scrie o scrisoare pentru Gheorghița și apoi trece pe la vrajitoarea satului, baba Maranda. Gheorghița se întoarce și împreuna cu mama sa face un drum la Manastirea Bistrița și Piatra-Neamț. Neavand încredere în autoritați și neliniștita din ce în ce mai tare, Vitoria se hotaraste sa plece în cautarea soțului sau.

Partea a II-a (capitolele VII - XIII) constituie desfasurarea acțiunii: Vitoria face rost de bani și pleaca la drum însoțita de Gheorghița. La Borca dau de o cumetrie, iar la Cruci de o nunta și peste tot întreaba de un om ,,cu caciula brumarie și cal negru țintat". Trec prin Tara Dornelor, iar la Vatra Dornei afla ca Nechifor a cumparat trei sute de oi. El și înca doi ciobani carora le vanduse o suta de oi au plecat spre Neagra. Vitoria și Gheorghița refac drumul celor trei: cea din urma Dorna, Broșteni, Borca, Sabasa și Suha. La Suha afla ca nu sosisera decat doi ciobani.

Partea a III-a (capitolele XIV - XVI) cuprinde punctul culminant și deznodamantul: într-o gospodarie din Sabasa, Vitoria îl gasește pe Lupu, cainele lui Nechifor, cu ajutorul caruia descopera într-o prapastie de sub Crucea Talienilor osemintele soțului sau. Indeplinește obiceiurile creștinești pentru odihna sufletului raposatului și lasa autoritațile sa faca cercetarile necesare. La praznicul de înmormantare reface intuitiv pas cu pas omorarea lui Nechifor.

Lovit de catre Gheorghița și încolțit de Lupu, Calistrat Bogza moare, nu inainte de a-și recunoaște fapta. Vitoria se pregatește de plecare pentru a duce la îndeplinire și alte terburi presante. Sentimentele naratorului sunt exprimate în mod indirect prin intermediul acțiunii și al personajelor.

Modul de expunere predominant este narațiunea care se îmbina cu descrierea, dialogul și monologul interior. Narațiunea se realizeaza la persoana a treia, perspectiva naratoriala fiind omniscienta și omniprezenta, iar naratorul este obiectiv, de tip martor. Acțiunea operei este complexa și mai complicata decat a unei nuvele, pe parcursul celor XVI capitole fiind narate cautarile Vitoriei pentru a afla adevarul despre soțul ei.

Deși acțiunea este lineara, exista mai multe planuri narative și al retrospectivei în care Vitoria memoreaza întamplari din viața de familie și prin intermediul caruia se încheaga chipul lui Nechifor și altele, al prezentului în care se relateaza întamplarile în desfasurarea lor: întalnirea cu preotul, cu baba Maranda, drumul catre Manastirea Bistrița și Piatra-Neamt și drumul în cautarea lui Nechifor Lipan.

O alta trasatura specifica romanului este numarul de personaje, astfel avem personaje principale: Vitoria, Nechifor, Gheorghita; secundare: preotul Danila, baba Maranda, argatul Mitrea, Minodora, hangiul Toma și soția acestuia, Calistrat Bogza, Ilie Guțui; episodice: moș Pricop, funcționarii de la prefectura din Piatra. Vitoria Lipan, unul dintre personajele principale ale romanului este caracterizata atat în mod direct de catre narator (,,ochii ei caprii", ,,lumina castanie a parului", ,,ochi aprigi") o femeie apriga și îndarjita de catre alte personaje ca vicleana, iscusita, agera la vorba, curajoasa și iubitoare.

Din caracterizarea indirecta (dupa trairle și gandurile interioare, faptele și comportamentul sau, mediul în care traiește, relația cu cei din jur) Vitoria se dovedește a fi o femeie hotarata, darza, demna, înzestrata cu mult curaj și o buna pastratoare a datinilor stramoșești. Un alt personaj principal este Gheorghița, surprins în devenirea sa de la adolescentul ,,care abea îi mijise mustata" și care avea un chip feciorelnic, pana la transformarea sa în barbatul casei și brațul care restabilește dreptatea pedepsindu-i pe ucigașii tatalui sau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.