Demonstrarea Baltagului la specia roman

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.23

nivel: Gimnaziu

Personajele sunt numeroase ,protagonista fiind Vitoria Lipan,personajele secundare Nechifor Lipan si Gheorghita,personajele episodice parintele Daniil,Calistrat Bogza,ilie Cutui,domnu David si baba Maranda.

Subiectul acestui roman urmareste un singur fir narativ.Exista doua planuri temporale cel al prezentului, si cel al amintirii,din memoria afectiva a Vitoriei si a hangiilor s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Demonstrarea Baltagului la specia roman

Personajele sunt numeroase ,protagonista fiind Vitoria Lipan,personajele secundare Nechifor Lipan si Gheorghita,personajele episodice parintele Daniil,Calistrat Bogza,ilie Cutui,domnu David si baba Maranda.

Subiectul acestui roman urmareste un singur fir narativ.Exista doua planuri temporale cel al prezentului, si cel al amintirii,din memoria afectiva a Vitoriei si a hangiilor se creioneaza personajul Nechifor Lipan.

In expozitiune se precizeaza timpul actiunii care este limitat,intamplarile se petrec din toamna pana in primvara,dar anul nu este precizat deoarece Vitoria traieste intr`un timp mitic romanesc.Locul unde se desfasoara actiunea este vast,cuprinzand meleagurile accidentate si stancoase ale muntilor din Moldova,care sugereaza si viata aspra a muntenilor.In Magura Tarcaului,Vitoria Lipan traieste,zavorata in sine,spaima ca ceva rau s`a intamplat cu barbatul ei,Lipan,om harnic si gospodar al satului.
De la starea de neliniste,Vitoria devine ingrijoarata din cauza intarzierii sotului ei plecat la Dorna sa cumpere oi.Acest moment poate fi considerat intriga.
In continuare Vitoria cere sfatul preotului, merge la baba Maranda si cu toate astea se hotaraste sa plece pe urmele barbatului.Ea reconstituie drumul facut de Lipan,mergand din han in han intreband de barbatul cu “caciula brumarie si cal negru tintat.”
Punctul culminant este terminat de momentul in care Vitoria gaseste cainele care o ajuta sa descopere ramasitele lui Nechifor.In acel moment gandul ei zboara spre demascarea ucigasilor si infaptuirea dreptatii.Ea afla ca cei doi ciobani care l`au insotit pe Nechifor au fost Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
In deznodamant,la pomana barbatului,Vitoria povesteste cu o uimitoare precizie cum s`a intamplat crima iar cei doi vinovati marturisesc adevarul si isi primesc pedeapsa
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.