Demografie si metode de cercetare

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Structura populatiei in functie de sex (masculin/feminin) evidentiaza in primul an de la nastere supramortalitate masculina, egalizarea proportiilor intre sexe in jurul varstei de 40 de ani, iar la grupa III-a de varsta se constata din nou o supramortalitate masculina cu supramorbiditate feminina.Studiul structurii populatiei in functie de sexe are importanta pentru cunoasterea riscurilor si a fre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Demografie si metode de cercetare

Structura populatiei in functie de sex (masculin/feminin) evidentiaza in primul an de la nastere supramortalitate masculina, egalizarea proportiilor intre sexe in jurul varstei de 40 de ani, iar la grupa III-a de varsta se constata din nou o supramortalitate masculina cu supramorbiditate feminina.Studiul structurii populatiei in functie de sexe are importanta pentru cunoasterea riscurilor si a frecventei bolilor la populatia masculina fata de cea feminina.

Structura populatiei in functie de grupele de varsta este utila in descrierea tabloului morbiditatii si mortalitatii care difera de la o grupa de varsta la alta. Reprezentarea grafica tipica a structurii populatiei in functie de varsta si sex poarta numele de piramida varstelor, care are aspecte diferite datorita variatiilor raportului natalitate/mortalitate.

Piramida cu baza larga - caracterizeaza populatiile tinere cu natalitate mare, cu indice de reproducere supraunitar (caracteristica tarilor in curs de dezvoltare).Piramida sub forma de clopot, cu baza relativ larga, deci natalitate crescuta. Ca urmare a imbunatatirii nivelului de trai creste si durata medie a vietii ducand la cresterea ponderii varstnicilor in populatie. Este un model de piramida "de tranzitie", care se inregistreaza in special in tarile rapid industrializate.

Piramida sub forma de urna este caracteristica tarilor dezvoltate cu natalitate scazuta si longevitate ridicata, cu proportie mare a varstnicilor in randul populatiei, se intalneste in special in tarile dezvoltate.Piramida varstelor sub forma de trefla (cu baza mai larga) se intalneste in unele tari dezvoltate, care in urma aplicarii intense a politicilor pronataliste inregistreaza indicatori mai crescuti ai natalitatii.
Dinamica populatiei descrie miscarea populatiei si are doua componente:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.