Demografie

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.55

nivel: Facultate

Procesul demografic : reprezinta modificarea in timp a fenomenului demografic sub influenta factorilor de natura demografica, social - economica, culturala.

Demografia : este o stiinta sociala care are ca obiect de studiu colectivitatiile umane, fenomenele si procesele demografice, in scopul cunoasterii legiilor care determina evolutia structurii si miscarii acesteia, a efectivului [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Demografie

Procesul demografic : reprezinta modificarea in timp a fenomenului demografic sub influenta factorilor de natura demografica, social - economica, culturala.

Demografia : este o stiinta sociala care are ca obiect de studiu colectivitatiile umane, fenomenele si procesele demografice, in scopul cunoasterii legiilor care determina evolutia structurii si miscarii acesteia, a efectivului populatiei, care contribuie la stabilirea locului si a relatiilor ce rezulta din importanta populatiei in cadrul sistemului social economic general.

Cu alte cuvinte prin metode proprii specifice demografia fundamenteaza masurile de politica demografica, venite sa asigure dezvoltarea populatiei in parallel cu interesele generale ale societatii.
Studiul demografic presupune : 1. culegerea informatiilor (se realizeaza cu ajutorul recensamantului populatiei si al inregistrarilor actelor de stare civila - nasteri, decese, casatori-), 2. prelucrarea acestora(se face cu ajutorul procedelor si metodelor specifice analizate d.p.d.v transversal sau longitudinal), 3. analiza demografica a informatiilor.

Tipuri de demografie : 1.cantitativa - toate procedeele si metodele cantitative : statistica populatiei, analiza populatiei. 2. matematica - pura sau formala cuprinde variabilele demografice respectiv relatiile dintre ace4stea. 3. demometria.

Procede si metode de investigare sociala : metodele statistice, met. De observare (recensamantul pop., anchetele dem., monografiile dem.)
Sursele informationale ale demografiei : cele mai importante sunt : recensamantul pop., statistica starii civile si a migratiilor., registrele de populatie., anchetele demografice (monografiile dem.)

1. recensamantul pop. - constituie principala forma de observare in statistica demografica, scopul principal il reprezinta necesitatea cunoasterii numarului si structurii la un moment dat primul recensamant al populatiei a fost in timpul regulamentului organic din 1838, iar ultimul in martie 2002.

Unitatea de inregistrare la recensamant este persoana la care se ajunge identificand familiile/gospodariile pe baza informatiilor culese si prelucrate.Principiile care stau la baza organizarii recensamantului sunt: rec. populatiei se efectueaza pe baza unui act normative fiind o lucrare statistica initiata de catre stat; inregistrarea trebuie sa cuprinda intreg teritoriul statului respectiv ; rec. are caracter universal; inregistrariile trebuie sa respecte principiul simultaneitatii;

Datele obtinute in urma efectuarii recensamantului trebuie prelucrate si analizate detaliat.Operatiile necesare desfasurarii recensamantului sunt : elaborarea calendarului recensamantului, intocmirea listelor de cladiri sau localitatiile unde urmeaza sa se desfasoare rec., impartirea teritoriului, elaborarea si difuzarea formularelor si instructiunilor, recrutarea si pregatirea personalului, popularizarea rec in randul populatiei.Recensamantul se desfasoara cu ajutorul metodei interogarii si are 2 forme principale :

1. interogarea orala : recenzorul se deplaseaza la locuinta persoanelor ce trebuie inregistrate, adreseaza fiecareia intrebari in legatura cu subiectele din programul observarii, verifica logica raspunsurilor primite si apoi le inregistreaza in formularul de recensamant.
2. autoinregistrarea : recenzorul inmaneaza capului familiei fisa de recensamant, instructiunile de completare a acesteia precum si unele lamuriri verbale cu privire la aspectele ce trebuie punctate.

Avantaje si dezavantaje
Metoda interogarii orale : caract. De calitatea inregistrarilor solicita un numar mare de recenzori, o perioada mai indelungata si cheltuielile mai mari.

Metoda autoinregistrarii : necesita numai mai mic de recenzori, timpul de inregistrare e mai diminuat, iar bugetul afferent mai redus.
Recensamantul priveste 2 cat. De pop. :
1. populatia stabila a localitatiilor ce cuprinde totalitatea persoanelor care isi au domiciliul strabil in acea localitate.
2. populatia prezenta in localitatea in care se desfasura recensamantului , acestia avand domiciliul stabil in alta localitate.
La randul sau pop. Stabila a localitatii se poate afla in urm situatii : pop stabila prezenta; si pop absenta temporar.

Statistica starii civile si a migratiilor:
Cuprinde totalitatea actiunilor de culegere si prelucrare a informatiilor referitoare la nasteri, deces, casatori, divorturi.
In tara noastra primele 3 evenimente demografice se consemneaza in registrul stari civile de la Primarie, in timp ce divorturile sunt verificate la Tribunal unde s-a emis sentinta de divort.

In cazul primelor 3 evenimente registrele unde se consemneaza evenimentele se pastreaza la primarie, iar celor in cauza sau familiilor le se inmaneaza acte specifice (buletine statistice - baza prelucrarii statistice)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.