Democratie, totalitarism si violenta simbolica

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Scopul capitolului al IV-lea este de a analiza necesarul de violenta simbolica inregistrat atat in regimurile politice de tip totalitar, cat si in cele de tip democratic. Societatea democratica are o neta superioritate datorata aptitudinii de a gestiona "dinamismele emotionale" ce traverseaza societatea, in timp ce regimurile totalitare supravietiuesc datorita fricii suscitate de adeziunea pe care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Democratie, totalitarism si violenta simbolica

Scopul capitolului al IV-lea este de a analiza necesarul de violenta simbolica inregistrat atat in regimurile politice de tip totalitar, cat si in cele de tip democratic. Societatea democratica are o neta superioritate datorata aptitudinii de a gestiona "dinamismele emotionale" ce traverseaza societatea, in timp ce regimurile totalitare supravietiuesc datorita fricii suscitate de adeziunea pe care o mobilizeaza. Cele doua tipuri de regimuri fac apel la manipulare ca mijloc de pastrare si reproduce a Puterii.

Comparativ cu regimurile pluraliste pentru cele totalitare poate fi identificata o falsa campanie electorala a partidului unic aflat in competitie cu ideologiile exterioare societatii in care exista.
In capitolul al V-lea am incercat sa demonstrez ca o campanie electorala se construieste pe baza unor principii ale marketing-ului de piata, candidatii intruchipand oferta de sistem, iar electoratul cererea. Asa cum un producator incearca sa aiba cat mai multi clienti, principalul al actorului politic in timpul campaniei este de a atrage cat mai multe voturi.

Pentru aceasta este desfasurat un intreg arsenal de tehnici comune marketing-ului de vanzari si marketing-ului electoral.
Capitolul al VI-lea isi propune identificarea gradului de libertate lasat alegatorilor in conditiile manipularii exercitate de actorii politici asupra intregii societati. Totodata am vrut sa realizez o delimitare a felului in care este manipulata o societate democratica si una supusa unui regim totalitar.
Ultimul capitol isi propune analiza campaniei a lui Petre Roman, ca exemplu de violenta simbolica aplicata spatiului romanesc. Am ales ca exemplificare o campanie electorala deoarece aceasta reprezinta punctul culminant al confruntarii societatii cu violenta simbolica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.