Democratie si totalitarismul de dreapta in lume

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.64

nivel: Liceu

In virtutea acestor idei s-au constituit societati democratice caracterizate prin promovarea si respectarea unor principii ca: guverne constitutionale; adunari reprezentative, alese in mod liber, care sa garanteze aplicarea legii; un pachet de drepturi si libertati cetatenesti, inclusiv libertatea de expresie, de publicare si de intrunire; statul si societatea trebuiau sa fie informate in legatura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Democratie si totalitarismul de dreapta in lume

In virtutea acestor idei s-au constituit societati democratice caracterizate prin promovarea si respectarea unor principii ca: guverne constitutionale; adunari reprezentative, alese in mod liber, care sa garanteze aplicarea legii; un pachet de drepturi si libertati cetatenesti, inclusiv libertatea de expresie, de publicare si de intrunire; statul si societatea trebuiau sa fie informate in legatura cu conditia umana prin intermediul ratiunii, al dezbaterilor publice, al invatamantului si stiintei. (3; 136)

In 1914 pana si ultimele doua autocratii din Europa, Turcia si Rusia facusera concesii in directia acceptarii unor guverne constitutionale cu vederi liberale, iar Iranul imprumutase chiar constitutia Belgiei, care era una dintre cele mai liberale din Europa.Din punct de vedere politic, institutiile democratiei liberale au progresat si primul razboi mondial se pare ca nu a facut decat sa grabeasca acest progres. Cu exceptia Rusiei sovietice, toate regimurile care au aparut dupa 1918, vechi sau noi, erau, in esenta, regimuri parlamentare alese, chiar si in Turcia. Europa, la vest de frontiera Uniunii Sovietice, era formata in anul 1920 in marea ei majoritate din astfel de state.

Institutia fundamentala a unei guvernari liberale constitutionale, alegerile in adunari reprezentative si cele ale presedintilor erau aproape universale in lumea statelor libere din acea vreme, desi trebuie sa subliniem ca cele aproximativ saizeci si cinci de state independente din perioada interbelica reprezentau, in esenta, un fenomen european si american: o zecime din populatia lumii traia sub regim colonial. Singurele state care nu au avut alegeri de nici un fel in perioada 1919-1947 au fost Etiopia, Mongolia, Nepalul, Arabia Saudita si Yemenul. Alte cinci state au avut numai o data alegeri in aceasta perioada: Afganistan, China, Guatemala, Paraguay si Thailanda (pe atunci cunoscuta sub numele de Siam).

(3;137) Evident, ca simpla existenta sau frecventa alegerilor nu inseamna ca automat acele tari erau si democratice. Nici Iranul, care a avut sasa alegeri dupa 1930, nici Iraqul, care a avut trei, nu pot fi considerate decat bastioane ale democratiei pentru acea perioada.
II. CRIZA DEMOCRATIEI SI APARITIA STATULUI TOTALITAR
Cu toate progresele inregistrate, incet-incet, regimurile electorale reprezentative au cedat, in unele tari, locul celor dictatoriale. In anii 1918-1920, adunarile legislative au fost dizolvate sau au devenit ineficiente in doua state europene, in anii '20 in sase, in anii '30 in noua, in timp ce ocupatia germana a distrus puterile constitutionale in alte cinci state in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.