Democratia plurala in societatea informationala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Dezvoltarea cea mai revolutionara este ca Internetul permite consumatorilor insisi sa devina producatori de stiri. Oricine cu putin know -how tehnic si putini bani isi poate publica propriul material pe internet. Asemenea caracteristici au introdus interactivitatea cu tehnologia media , permitandu-le cetatenilor sa dezbata cu politicienii sau cu alte grupuri de cetateni aflati la distante conside[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Democratia plurala in societatea informationala

Dezvoltarea cea mai revolutionara este ca Internetul permite consumatorilor insisi sa devina producatori de stiri. Oricine cu putin know -how tehnic si putini bani isi poate publica propriul material pe internet. Asemenea caracteristici au introdus interactivitatea cu tehnologia media , permitandu-le cetatenilor sa dezbata cu politicienii sau cu alte grupuri de cetateni aflati la distante considerabile.

In cadrul determinismului tehnologic dintre internet si democratie s-au formulat trei scenarii. Primul scenariu este democratia directa si sugereaza ca emergenta noilor tehnologii de comunicare informationala va insemna sfarsitul structurilor reprezentative traditionale, deoarece acestea ofera oportunitati pentru cetateni de implicare directa si individuala in procesul de luare a deciziilor politice prin votul electronic , referenndum si foruri de discutie care nu se mai afla sub controlul partidelor. (Morris, 1999). Conform celui de-al doilea scenariu- pluralismul accelerat- noile tehnologii ofera o platforma pentru multe retele dimensionate pe o singura problematica si campanii de protest care furnizeaza optiuni multiple pentru activitatea cetateanului. Al treilea scenariu , al stabilitatii, afirma ca nici o schimbare esentiala nu va avea loc.

Una dintre asumptiile teoretice insusite de mediile academice si politice este ca noua tehnologie comunicationala , alaturi de cele deja traditionale- presa scrisa , radio, televiziune- , va schimba natura relatiilor dintre guvernanti si guvernati, in sensul in care cei din urma vor deveni mai informati si mai activi politic iar controlul acestora asupra clasei politice va spori. Intrebarea la care incerc sa dau un raspuns este daca nu cumva categoriile cele mai "favorizate" ale societatii informationale -cei cu capital informational intens si care se afirma in spatiul public mediat de tehnologiile moderne - nu sunt , desi mai participativi politic, si cei mai putin guvernabili, adica cei mai putin dispusi sa accepte fara contestare sau necritic actiunile si deciziile politice ale elitelor conducatoare.

In acest scop, instrumentul la care fac apel este analiza dimensiunii politice a unei inovatii tehnologice in domeniul internetului - weblog-urile- si a fenomenului asociat ei -blogging-ul . Considerand bloggingul ( si , implicit , pe bloggeri) una dintre aplicatiile societatii informationale , vreau sa arat cum acest fenomen poate crea premisele pentru trecerea de la democratia madisoniana la democratia jeffersoniana, cum poate modifica conditiile crearii consensului politic, si cum elitele (reprezentantii politici ) isi schimba modul de exercitare a puterii asupra celor guvernati.

Blog-urile sunt platforme de publicare online. Exista o mare varietate de blog-uri , dar aceasta este limitata de anumiti parametri. Ca si websit-urile conventionale , ele sunt gazduite de un server, vizualizate prin browsere de internet si accesate printr-o adresa de web. Orice blog are un autor cunoscut ca "blogger". Cel care tine permanent un blog face "blogging". Blog-urile au aparenta unor jurnale online , dar in ordine cronologica inversa , in sensul ca cele mai recente inregistrari apar primele. Cele mai multe blog-uri contin linkuri catre alte website-uri sau blog-uri de interes sau relevanta pentru blogger. Succesul sau vizibilitatea unui blog se bazeaza pe masura in care acesta are legaturi si angajeaza alti bloggeri. Blog-urile au devenit atat de numeroase si de interconectate incat ele au constituit o adevarata comunitate online
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.