Democratia crestina

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.90

nivel: Facultate

Pe aceasta platforma contextuala se naste ca miscare politica explicita catolicismul liberal, ilustrat de gruparea politica a lui Montalembert in Franta (1845) ca o reactie fata de aceste grupari si intr-un efort de clarificare doctrinara, papa Leon al XIII-lea (1878-1903), principalul initiator al miscarilor de reforma, schiteaza fundamentele doctrinei democrat-crestine. In prima sa enciclica (Re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Democratia crestina

Pe aceasta platforma contextuala se naste ca miscare politica explicita catolicismul liberal, ilustrat de gruparea politica a lui Montalembert in Franta (1845) ca o reactie fata de aceste grupari si intr-un efort de clarificare doctrinara, papa Leon al XIII-lea (1878-1903), principalul initiator al miscarilor de reforma, schiteaza fundamentele doctrinei democrat-crestine. In prima sa enciclica (Rerum novarum 1891) el identifica raul social cu exploatarea maselor in sistemul economic liberal. Pe baza criticilor sistemului economic capitalist si deopotriva a miscarilor revolutionare el a pledat in favoarea rolului activ al statului in economie.

Pentru a face fata raului Statul trebuie sa-si uneasca eforturile cu biserica.
Este interesant de remarcat faptul ca in prima jumatate a secolului XIX multi catolici au aderat la liberalism in speranta emanciparii comunitatilor catolice. (Mai ales in statele unde liberalii au facut promisiuni in acest sens) De aceea pe fondul anticlericalismului liberal si a antiliberalismului de la Vatican (1864 Pius al IX-lea emite enciclica Quanta Cura si Syllabus Errorum, in care ataca libertatea de expresie a presei) se ajunge la o alianta a catolicilor cu conservatorii.

In esenta, odata cu Enciclica Aeterni Patis (4 august 1879) a papei Leon al XIII-lea, are loc inaugurarea neotomismului. Enciclica contine un indemn la o relectura a operelor lui Toma din Aquino, declarandu-l pe acesta din urma "princeps philosophorum", filosoful oficial al bisericii catolice. In Graves de communi, 1901, acelasi Leon al XIII-lea definea democratia crestina drept "actiune binefacatoare crestina in mijlocul poporului".

Exista o seama de autori dispusi sa creada in succesul initiativei de a incerca o conlucrare a religiei cu politica. "In anii treizeci, generatiile catolice care au ajuns in pozitii politice importante au elaborat programe politice cu caracter crestin pe baza enciclicei Quadragesimo anno (1931) program care a reprezentat o alternativa la politicile democratiei liberale, ale fascismelor, ale bolsevismului." In Franta curentul personalist (L. Lavelle, Em. Mounier, alti scriitori grupati in jurul revistei "Esprit") apara ideea unei democratii pluraliste descentralizata pana la persoana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.