Demiurgul ignorant

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.69

nivel: Liceu

Fiul Haosului (Fallon, p. 31). impotriva acestei interpretari traditionale, Gershom Scholem a ridicat obiectii gramaticale de care, din nefericire, propria lui solutie nu pare scutita: Abaoth ar fi forma prescurtata a lui Sabaoth si yaled ar fi participiul activ al verbului aramean pentru "a naste, a zamisli", de unde : Cel care-l zamisleste pe Sabaoth (Scholem, pp.- 405-21). O alta solutie, elega[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Demiurgul ignorant

Fiul Haosului (Fallon, p. 31). impotriva acestei interpretari traditionale, Gershom Scholem a ridicat obiectii gramaticale de care, din nefericire, propria lui solutie nu pare scutita: Abaoth ar fi forma prescurtata a lui Sabaoth si yaled ar fi participiul activ al verbului aramean pentru "a naste, a zamisli", de unde : Cel care-l zamisleste pe Sabaoth (Scholem, pp.- 405-21). O alta solutie, eleganta, dar respinsa de majoritatea cercetatorilor, a fost avansata de S. Giversen, dupa forma alternativa Altabatho, care se regaseste in trei locuri in textul AJII si care ar proveni din 'It'bwt, "Dumnezeu al dorintelor" (Giversen, p. 200).

Ignorant, arogant, fanfaron si vanitos, prost, nebun si asasin, acest avorton leonin al unei lumi mai bune, care-si va intrebuinta talentele derizorii in detrimentul umanitatii, pare facut ca sa-si atraga ura gnosticilor. Numai ca mitologia Demiurgului prezinta aproape tot atitea variante cite doctrine. Ca urmare, este o naivitate sa afirmam ca, pentru gnostici, Demiurgul rau al acestei lumi se confunda cu Dumnezeul evreilor. Lucrul nu-i valabil fara rezerve decit pentru putini dintre ei.

2. Fanfaronada Arhontelui;Fanfaronada Demiurgului deriva in mod clar din ignoranta lui, dar aici vine sa se adauge uneori o a doua motivatie, mai subtila: intr-adevar, in unele texte el isi proclama atit de viguros unicitatea tocmai pentru ca stie sau banuieste ca deasupra lui exista lucruri cu mult mai importante.La ofitii lui Irineu (I 30, 4 sq.), in Scrierea fara titlu (II 103, 10) si in AJ (BG 44, 14 sq. = II 13, 7 sq., p. 116-l7 T.), Demiurgul se lauda dupa ce i-a creat pe arhontii ceresti: "Sint un zeu gelos, nu exista nimeni in afara mea" (BG, trad. Tardieu).

Mai multe pasaje din VT sint combinate aici, in care Dumnezeu se proclama unic (is. 45, 5 si 46, 9) si "gelos" (zelotes : Dt. 5, 9). Dar, observa AJ - unul dintre promotorii a ceea ce s-ar putea numi "exegeza inversa" a VT - : "Prin asta le arata deja ingerilor subalterni ca exista un alt zeu ! intr-adevar, daca n-ar fi existat altul, pe cine ar fi putut sa fie gelos?" (BG, p. 117 T.).
GNOZELE DUALISTE ALE OCCIDENTULUI

in Natura Puterilor (II94, 21 sq.), avortonul androgin al Sophiei, imediat ce a facut ochi, a si devenit arogant si a spus: "AİSint Dumnezeu si altul in afara de mine nu exista! >> Atunci de sus rasuna o voce, a Autoritatii supreme, rostind : AİTe inseli, Samael! >> - Este dumnezeul orbilor. Si el zise : AİDaca exista un altul in fata mea, sa mi se arate !>>. Si atunci Sophia a intins degetul (si) a virit lumina in materie" (p. 67 B).

3. Crearea Puterilor ceresti:Dupa credinta ofitilor lui Irineu (I 30, 4 sq.), Ialdabaoth emite un fiu care la rindul lui emite un altul si astfel apare hebdomada arhontilor planetari. Numele lor ne-au fost transmise si de Irineu (30, 5) si de Celsus la Origen (c. Celsum VI 31), care pe deasupra ne descrie si formele lor si ne da informatii asupra planetei pe care o reprezinta fiecare dintre ei. Conflictele de putere dintre cei sapte printi ceresti il necajesc tare pe Ialdabaoth, si el priveste in jos spre materie.

Dorinta lui prinde forma in materie, intr-o ogdoada constiAZtuita de Intelectul ofidian (=Diavolul, Sarpele Paradisului), Spirit, Suflet, Uitare, Rautate, Invidie, Gelozie si Moarte. Aceasta creatie, redusa aici la esential, e structurata dupa modelul arhetipal al pleromei, pe care Ialdabaoth, ca fiu al Sophiei, il contine in el insusi. Este visul lui treaz, provenind insa din strafunduri, din comoara ascunsa a unei memorii genetice care prinde acum consistenta materiala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.