Demersuri in analiza strategica a competentelor organizationale

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

Etapele principale parcurse in analiza competentelor organizationale sunt: evaluarea performantelor curente ale organizatiei, evaluarea capacitatii manageriale a firmei, analiza mediului extern al firmei, analiza mediului intern, analiza factorilor strategici, construirea alternativelor strategice, implementarea scenariilor strategice, evaluarea si controlul. Un model interogativ de analiza care p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Demersuri in analiza strategica a competentelor organizationale

Etapele principale parcurse in analiza competentelor organizationale sunt: evaluarea performantelor curente ale organizatiei, evaluarea capacitatii manageriale a firmei, analiza mediului extern al firmei, analiza mediului intern, analiza factorilor strategici, construirea alternativelor strategice, implementarea scenariilor strategice, evaluarea si controlul. Un model interogativ de analiza care poate fi aplicat usor in intreprinderile din tara noastra se prezinta conform urmatoarei liste de control (check-list), intocmita pe capitolele principale ce reflecta competentele organizationale.

1.Evaluarea performantelor curente ale firmei
1.1.Care sunt performantele obtinute de societate reflectate in principalii indicatori economico-financiari (profitabilitate, lichiditate, solvabilitate, profitul pe actiune, recuperarea investitiilor, cota de piata detinuta, etc.)?

1.2. Situatia strategica, obiectivele, practicile utilizate de firma. Care sunt misiunea, obiectivele, strategiile si politicile curente ale firmei? Sunt acestea clar definite?Misiunea. In ce domeniu de activitate se afla intreprinderea? De ce?Obiectivele. Care sunt obiectivele intreprinderii, a centrelor de profit si a subsistemelor organizatorice? Sunt in concordanta cu misiunea si mediul intern si extern?

Strategii. Ce strategii sau mixturi strategice aplica intreprinderea? Corespund acestea misiunii, obiectivelor, mediului intern si extern?
Politici. Care sunt politicile firmei? Sunt compatibile cu misiunea, obiectivele, mediul intern si extern al intreprinderii?
2. Evaluarea capacitatii manageriale a firmei
2.1.Echipa manageriala operationala

Cine sunt managerii?
Care este controlul actionarial pe care il au asupra firmei?
Actiunile sunt in proprietate privata sau publica?
Care este contributia managerilor din punct de vedere a pregatirii profesionale si a implementarii cunostintelor in spatiul firmei?
Ce experienta detin in posturile respective?

Cum participa la elaborarea strategiilor firmei? Sunt de acord cu propunerile managerilor de virf sau participa activ, sugerind directiile viitoare de actiune?
2.1. 2.2. Managementul de virf
Din cine este constituita echipa de "top managers"?
Care sunt elementele definitorii ale felului in care sunt asumate responsabilitatile, stilul de management practicat, abilitatile si cunostintele profesionale detinute?

Cum sunt relatiile de colaborare cu managerii de pe nivelurile ierarhice inferioare?
Care este maniera de abordare a provocarilor din mediul de afaceri?
3.Analiza mediului extern
3.1.Mediul general

Care sunt elementele definitorii pentru mediul cultural, social, politic si tehnologic care afecteaza intreprinderea?
Care dintre acestia se pot constitui ca oportunitati sau ca restrictii (amenintari) prezente sau viitoare?
3.2.Mediul specific
Care sunt fortele mediului specific ce influenteaza concurenta in domeniul de activitate in care isi desfasoara activitatea intreprinderea? Care sunt obiectivele si scopul concurentei? Care sunt punctele forte si cele slabe ale concurentei? Care sunt implicatiile strategiei concurentei pentru piata firmei?

Care este amenintarea noilor intrati in domeniu? Dar puterea de negociere a clientilor?Cum se prezinta situatia produselor inlocuitoare? Care este puterea de negociere a furnizorilor? Dar intensitatea rivalitatii intre concurentii existenti?Care dintre acesti factori se pot constitui ca oportunitati sau amenintari prezente sau viitoare?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.