Delicventa juvenila

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.99

nivel: Facultate

Delicventul, minorul sub 18 ani care incalca normele de convietuire sociala, prezinta un deficit de socializare si o insuficienta a proceselor de asimilare, a cerintelor si normelor mediului socio-cultural precum si a proceselor de acomodare prin acte de conduita acceptabile din punct de vedere social-juridic. Delincventa juvenila, este componenta a criminalitatii, o parte a acesteia cu identitate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Delicventa juvenila

Delicventul, minorul sub 18 ani care incalca normele de convietuire sociala, prezinta un deficit de socializare si o insuficienta a proceselor de asimilare, a cerintelor si normelor mediului socio-cultural precum si a proceselor de acomodare prin acte de conduita acceptabile din punct de vedere social-juridic. Delincventa juvenila, este componenta a criminalitatii, o parte a acesteia cu identitate proprie, conferita de categoria de indivizi la care se refera.

Aceasta identitate proprie este reflectata si de caracterul sinuos al acestui fenomen, care nu se suprapune pe evolutia, pe cresterile si descresterile inregistrate de fenomenul infractional in general. Acest aspect este reliefat si de faptul ca, criminalitatea in randul minorilor are multe cauze diferite de cele ale criminalitatii adultilor. Delincventa juvenila este un fenomen de devianta, manifestat prin incapacitatea unor minori si tineri de a se adapta la normele de conduita din societate, incapacitate datorata unor cauze de ordin bio-psiho-social.

Mentionam faptul ca punctul de vedere juridic si cel psihosocial in aprecierea deviantei sociale, inclusiv a fenomenului delincvential , nu se suprapun intocmai. Din punct de vedere al psihologului, solutia adoptata de un delincvent, prin caracterul sau dissocial sau antisocial, reprezinta doar un epilog, pregatit de mult, fiind rezultatul perturbarii sau al rasturnarii raporturilor obisnuite, socialmente acceptabile, dintre individ si colectivitatea in sanul careia traieste.

Pentru a intelege si a explica un delict inseamna a-i determina valoarea necunoscutelor ecuatiei responsabile de conduita individului in situatia delictuoasa.In ultimele decenii numeroase lucrari, printre care si cea editata de Gialombardo, abordeaza comportamentul delincventilor minori in mod diferentiat, pornind de la premisa ca exista numeroase niveluri ale cauzelor si ale manifestarilor caracteristice inadaptari sociale si deviantei, iar aceste niveluri sunt structurate astfel:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.