Delfinul

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.50

nivel: Gimnaziu

Delfinul este un mamifer acvatic înrudit cu balena și cu rechinii. Acești înotători se pot întâlni în toate mările; ei se deosebesc de rudele lor prin dinții de formă conică și corpul robust.
În lume se găsesc aproximativ 32 de specii de delfini. Exemplele tipice sunt delfinul cu botul turtit, foarte util pentru reprezentații în acvarii și delfinul obișnuit. Amândoi apar în ape deschise, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Delfinul

Delfinul este un mamifer acvatic înrudit cu balena și cu rechinii. Acești înotători se pot întâlni în toate mările; ei se deosebesc de rudele lor prin dinții de formă conică și corpul robust.
În lume se găsesc aproximativ 32 de specii de delfini. Exemplele tipice sunt delfinul cu botul turtit, foarte util pentru reprezentații în acvarii și delfinul obișnuit. Amândoi apar în ape deschise, fiecare cu caracteristici diferite. Mai multe specii de apă dulce cum ar fi delfinul de râu trăiesc în estuarele din Asia și America Sud. Delfinii de râu au trupul zvelt și privirea limitată de poziția ochilor. Cel mai mic delfin numit "Bufeo" are o lungime de 1.5 - 2.7 metri, iar cel mai mare "delfinul cu nasul turtit" ajunge la 4m lungime. Ucigașul de balene este considerat a fi delfinul, în ciuda lungimii sale de 9m.. Balena pilot este privită tot ca un tip de delfin.

Odată delfinii erau vânați pentru comerț, dar în special pentru cantitățile valoroase de ulei extras din unele părți ale capului folosite la mecanismele ceasurilor delicate. Uleiuri mai ieftine s-au găsit în alte resurse, și numărul delfinilor omorâți a scăzut. Mulți delfini au devenit prada plaselor de pescuit. Astfel între 1959 și 1977 au murit aproximativ 4.8 milioane de delfini
Într-o zi delfinii mănâncă o cantitate de mîncare egală cu aproape o trăime din greutatea lor. Ei își prind prada în fălcile care au între 100 și 260 de dinți ascuțiți. Delfinii urmează peștii în grupuri diferite. Unele specii cum ar fi delfinul alb care trăiește în Pacific formează un grup de aproximativ 1000 de membri. În schimb delfinul cu nasul turtit se alătură unor grupuri mici.

Delfinii ca și balenele respiră printr-un orificiu de deasupra capului. În timp ce înoată ei ies la suprafață să i-a "o gură de aer" și în același timp expulzând apa acumulată. Delfinii sunt înotători foarte buni care pot ajunge la o viteză de peste 40 km/h (25mph). Plămânii sunt adaptați la schimbări rapizi de presiune, permițându-le să ajungă la o adâncime de 300m. Adulții ajung la maturitatea sexuală între 5 - 12 ani la femele și între 9 - 13 ani la masculi. Se împerechează primăvara, iar dupa o gestație de 11 - 12 luni, femela dă naștere la un singur pui. Puii încep să respire imediat (câteva minute) după nastere, stau în jurul mamei timp de 18 luni, după care se despart de aceasta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.