Defoliatorul Lymantria Monacha - fluture

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.61

nivel: Facultate

Cursă pâlnie

Instalare curselor feromonale se face in toate arboretele de molid si brad sau de amestec a acestor specii cu fagul, in care moliduk si bradul participa in compozitie cu peste 30 % indifferent de varsta arborilor in sistem monitoring.
Instalarea curselor are loc inaite de inceputul zborului fluturilor.

MOMENTUL AMPLASARI CURSELOR FEROMONALE IN CUP[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Defoliatorul Lymantria Monacha - fluture

Cursă pâlnie

Instalare curselor feromonale se face in toate arboretele de molid si brad sau de amestec a acestor specii cu fagul, in care moliduk si bradul participa in compozitie cu peste 30 % indifferent de varsta arborilor in sistem monitoring.
Instalarea curselor are loc inaite de inceputul zborului fluturilor.

MOMENTUL AMPLASARI CURSELOR FEROMONALE IN CUPRINSUL JUDETELOR DIN ȚARĂ

O cursa feromonala constituie un ,, punc de control” care va primi un
numar de ordin pe ocol, acesta fiind inscris in carnetul de observatiii al personalului de teren sip e arborii ope care se instaleaza cursele si care vor fi marcatii cu un cerc de vopsea pentru a fii identificati cu usurinta si pentru a asigura mentinerea in fiecare an a acelorasi puncte de control. Contolul curselor se face incepand cu data instalarii si pana la incheierea perioadei de zbor ( jumatatea luni septembrie ), in orele de dimineata, de doua ori pe saptamana.

Deorece fluturii de L monacha prezinta o capacitate mare de dispersiune ,iar conditiile climatice variaza de la un an la altul , datele obtinute prin metoda feromonala sunt orientative . Pe baza lor se poate stabili necesitatea aplicarii si a altor procedee de depistare .
Astfel, daca la o cursa feromonala se captureaza , in cursul intregii perioade de zbor , 200-500 masculi in arborete sub 60 ani si 500-1000 masculi in cele de peste 60 ani , in anul urmator se executa depistarea in stadiul larvar si are loc dublarea numarului de curse.

Daca la o cursa se inregistreaza pe durata zborului 500-1000 mascului la arborete sub 60 ani si 1000-2000 masculi in cele de peste 60 ani , in aceasi toamna se executa depistarea in stadiu de ou si dupa exuvii pupale , iar in anul urmator in stadiul larvar. In acelasi timp in grupa respectiva de parcele va avea loc indesirea retelei feromonale astfel in cat distanta dintre curse sa nu depaseasca 300 m . La indesore retelei se vor folosi cursele tetratrap sau tip panou (50/100 cm. Cu clei pe ambele fete )

4.1.3. Controlul fluturilor cu metoda Dyk
Presupune , pentru capturarea fluturilor masculi pe panouri cu clei , folosirea ca nade vii a femelelor nefecundate .La data actuala este inlocuita cu metoda feromonala.

4.1.4. Controlul fluturilor cu metoda Welenstein
Se aplica pe parcursul perioadei de zbor a insectei . Din trei in trei zile ,pe perioada zborului, se numara fluturii asezati pe trunchiul arborilor de control pana la inaltimea de 3 m.In final se separa fluturii pe sexe si se stabileste numarul mediu de femele ce revin la un arbore. Pentru controlulfluturilor se aleg in fiecare parcela cu varsta medie de circa 40 ani cate trei grupe de cate 3 arbori , situate la baza, mijlocul si varful versantului.

Controlul dupa oua se poate executa din luna septembrie pana in primavara pe timp uscat si cu multa lumina ,evitandu-se zilele ploioase, intunecate si geroase in care precizia lucrarii este mai mica.

4.1.6. Controlul in stadiul lavar
Se executa in suprafete in care in anul precedent capturile la cursele
feromonale au iregistrat 200-500 masculi/ cursa in arbore sub 60 ani si 500-1000 masculi/cursa in arborete peste 60 ani.Lucrarea se executa in perioada de ecluziune si in perioada varstelor mijlocii si mari (IV-VI).
În perioda de ecloziune. In fiecare U.A. ce se controleaza, la sfarsitul luni aprilie sau inceputul luni mai, in functie de incalzirea vremii, se incleaza cu clei cate 10 arbori cu scoart solzoasa .Inelul de clei ,lat de circa 5-10 cm ,se aplica la inaltimea de 2 m., pe scoarta netezita in prealabil cu cutitoaie.Arborii inelati se numeroteaza si se marcheaza cu vopsea pentru a fi usor identificati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.