Definitii si scopuri ale mass-media

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Facultate

Lippmann considera ca mass-media contribuie la aparitia si permantizarea unor boli ale opiniei publice. Viziunea sa este una critica si se inscrie in conceptia sa mai larga despre modul cum se formeaza o opinie, despre rolul stereotipurilor, al codurilor si chiar al prejudecatilor in aceasta privinta. Analiza intreprinsa de autorul american penduleaza intre doi poli. Primul este constituit din afi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Definitii si scopuri ale mass-media

Lippmann considera ca mass-media contribuie la aparitia si permantizarea unor boli ale opiniei publice. Viziunea sa este una critica si se inscrie in conceptia sa mai larga despre modul cum se formeaza o opinie, despre rolul stereotipurilor, al codurilor si chiar al prejudecatilor in aceasta privinta. Analiza intreprinsa de autorul american penduleaza intre doi poli. Primul este constituit din afirmatia: "Adevarul despre problemele complexe si pe care le cunoastem direct nu este evident prin sine " [1]. Cel de-al doilea din precizarea: " Stirile si adevarul nu sunt totuna " [2].

Puterea enorma a mass mediei provine din rolul pe care il indeplineste - acela de a organiza pentru societate informatiile, de a usura, dar si de a orienta perceptia sociala a diverselor fenomene.
Reporterii nu pot acoperi si nu pot reflecta tot ceea ce se intampla in lume; in plus, fiecare ziar este rezultatul unei suite de selectii privitoare la ce fapte se dau publicitatii, in ce forma, sub ce dimensiuni, toate ghidate nu de standarde obiective, ci de evaluarile fiecarei publicatii.

Versiunea reporterului asupra adevarului este propria sa versiune, iar opinia pe care o infatiseaza este construita pe baza propriilor stereotipuri, potrivit propriilor coduri si sub presiunea interesului propriu. De aceea, reaminteste Lippmann, trebuie sa facem o clara distinctie intre informatie si adevar.

Al doilea registru de evaluare a rolului mass mediei se refera la raporturile in care se afla cu institutiile unei comunitati sociale. Ascensiunea mass mediei este interpretata de catre Lippmann si ca o dovada a slabiciunii acestor institutii, a esecului lor de a organiza o adevarata "masinarie a cunoasterii". In schimb, actionand asupra fiecarui om timp de 30 de minute, in fiecare zi, mass-media castiga teren strategic si creeaza o forta mistica, numita Opinia Publica, o forta care va profita de slabiciunea institutiilor publice.

In felul acesta a devenit "tribunalul opiniei publice, deschis zi si noapte, care sacrifica legea pentru orice, in fiecare moment " [3].
Lippmann sesiseaza, credem, un lucru real, anume ca nici guvernele, nici presa, nici institutiile de invatamant nu actioneaza pe baza unei "imagini demne de incredere asupra lumii". Autorul american considera ca mass-media se subtituie opiniei publice, mai mult devine Tribunalul acesteia, rapind celorlalte institutii si puteri din rolul lor legitim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.