Definitii ale creativitatii

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.45

nivel: Facultate

Fenomen complex si multidimensional, creativitatea constituie in prezent obiect de cercetare pentru mai multe stiinte: sociologie, psihologie, stiintele educatiei, filosofie, economie, filologie, estetica, arta si mai nou, creatologie.

In definitiile prezentate in literatura de specialitate accentul este pus, uneori, pe:produsul creator;procesul creator;persoana creatoare.I[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Definitii ale creativitatii

Fenomen complex si multidimensional, creativitatea constituie in prezent obiect de cercetare pentru mai multe stiinte: sociologie, psihologie, stiintele educatiei, filosofie, economie, filologie, estetica, arta si mai nou, creatologie.

In definitiile prezentate in literatura de specialitate accentul este pus, uneori, pe:produsul creator;procesul creator;persoana creatoare.In continuare prezentam cateva dintre definitiile, mai semnificative, reiesite din studierea literaturii de specialitate: Creativitatea este facultatea de a introduce in lume un lucru oarecare nou (J.L. Moreno, 1950).

Creativitatea este o noua configuratie a sensurilor care nu are precedent specific (B. Ghiselin, 1952).Creativitatea este capacitatea de a modela experienta in forme noi si diferite, capacitatea de a percepe mediul in mod plastic si de a comunica altora experienta unica rezultata (I. Taylor, 1959).

Creativitatea este acel proces care are ca rezultat o opera personala, acceptata ca utila sau satisfacatoare pentru un grup social, intr-o perioada anumita de timp (M. Stein, 1962).Creativitatea este procesul modelarii unor idei sau ipoteze, al testarii acestor idei si al comunicarii rezultatelor (E.P. Torrance, 1962).Procesul creativ este actiunea prin care se produce ceva nou, o idee, un obiect, o noua forma sau reorganizarea unor elemente vechi. Cerinta esentiala este ca noua creatie sa contribuie la rezolvarea unei probleme (L.R. Harmon, 1963).

Creativitatea este dispozitia de a crea, care exista in stare potentiala la toti indivizii si la toate varstele in stransa legatura cu mediul socio-cultural (N. Sillamy, 1965).Creativitatea este descoprirea unei legaturi neasteptate intre lucruri (L. Kubie, 1967).Creativitatea este comportamentul care demonstreaza atat unicitatea cat si valoarea produselor lui ((J.S. Parnes, 1967).

Prin creativitate se intelege, de obicei, capacitatea gandirii umane de a gasi solutii noi, de a da nastere unor idei sau unor lucruri necunoscute anterior (cel putin pentru individ) (P. Popescu-Neveanu, 1970).Creativitatea este un proces de asociere si de combinare, in ansambluri noi, a unor elemente preexistente (H. Jaoui, 1975).

Creativitatea este o dispozitie ce exista in stare potentiala la toti indivizii, de toate varstele (Dictionar de psihologie Larousse, 1978).Creativitatea este un ansamblu unitar al factorilor subiectivi si obiectivi care duc la realizare, de catre indivizi sau grupuri, a unui produs original si de valoare (Al. Rosca, 1981).

Creativitatea este forma superioara de manifestare comportamentala a personalitatii creatoare, prin care se produce, in etape, un bun cultural original, cu valoare predictiva pentru progresul social (A. Stoica, 1983).Creativitatea este reperceperea realitatii din trebuinta de nou (E. Pickard, 1990).

M. Rocco[8] afirma: "creativitatea se defineste ca o formatiune deosebit de complexa a personalitatii - caracterizata in principal prin originalitate si valoare - ea integrand intr-un mod specific toate aspectele care concura la realizarea noului.
Creativitatea desemneaza capacitatea de a realiza creatii inovatoare (originale, ingenioase), dar si adecvate (utile, adaptate in functie de cerintele sarcinii) (Sternberg, R., J., 2005).

Al. Rosca, in cartea sa, (Creativitatea, 1972) prezinta cele mai semnificative notiuni legate de creativitate, selectionate din literatura de specialitate a vremii:Creativitatea este considerata ca fiind un proces care duce la un anumit produs caracterizat prin originalitate sau noutate si prin valoare sau utilitate pentru societate. Deci, trebuie sa fie original dar si valoros.

Creativitatea se refera la gasirea de solutii, idei, probleme, metode etc. care nu sunt noi pentru societate, dar la care s-a ajuns pe o cale independenta. Este semnificativ la creativitatea manifestata de elevi, in scoala, la diferite discipline.

Unii autori socotesc ca sinonim productivitatea cu creativitatea. Pentru altii productivitatea s-ar referi la aplicarea eficienta a unor solutii curente.Prin creativitate se inteleg adeseori factorii psihologici potentiali ai unor viitoare performante creatoare, intr-un domeniu sau altul al activititii omenesti.

N. Jurcau precizeaza faptul ca ,, Creativitatea vizeaza abilitatea de rezolvare a problemelor intr-un mod original, competent si adaptativ" (2001, p.135).Creativitatea are o sfera de cuprindere larga, semnificativa atat la nivel individual, cat si social, ce vizeaza o multitudine de domenii de activitate.

La nivel individual, de exemplu, creativitatea este utila in rezolvarea problemelor intampinate de un individ in viata sa profesionala sau cotidiana. La nivel social, creativitatea poate genera descoperiri stiintifice, noi curente artistice, inventii si programe sociale inovatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.