Definirea termenilor de cultura si civilizatie

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Facultate

S-a stabilit astfel un inventar al sensurilor termenilor de cultura si civilizatie folosite in diferite lucrari si s-au gasit 146 de sensuri diferite pentru acesti termeni. Aceasta situatie poate conduce la o serie de confuzii. In ciuda acestei multitudini de sensuri, cercetatorii fenomenelor culturale folosesc de obicei termenul de cultura pentru a desemna creatiile sufletesti, spirituale, sistem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Definirea termenilor de cultura si civilizatie

S-a stabilit astfel un inventar al sensurilor termenilor de cultura si civilizatie folosite in diferite lucrari si s-au gasit 146 de sensuri diferite pentru acesti termeni. Aceasta situatie poate conduce la o serie de confuzii. In ciuda acestei multitudini de sensuri, cercetatorii fenomenelor culturale folosesc de obicei termenul de cultura pentru a desemna creatiile sufletesti, spirituale, sistemele de idei si valori, iar termenul de civilizatie pentru a desemna creatiile materiale, mijloacele cu care omul isi adapteaza mediul inconjurator.

Astfel de exemplu, Simion Mehedinti in "Civilizatie si cultura" defineste cultura drept suma tuturor creatiilor sufletesti, intelectuale, etice si estetice, iar civilizatia drept suma tuturor creatiilor tehnice care ajuta la adaptarea omului la mediul geografic.
Anton Dumitriu in "Culturi eleate si culturi heraclitice" defineste termenul de cultura drept sistemul de idei sau valori care are in centrul lui omul sau chiar umanitatea, iar civilizatia drept viata in cetate care vizeaza uneltele, conventiile, etc.

Ovidiu Drimba in "Istoria culturii si civilizatiei" delimiteaza cultura ca referindu-se la ansamblul atitudinilor, actelor si operelor limitate la domeniul spiritului si intelectului, iar civilizatia la totalitatea mijloacelor cu ajutorul carora omul se adapteaza mediului fizic si social.De fapt, pluralitatea de sensuri pentru cei doi termeni ca si confuziile care se nasc adesea in folosirea lor provin, in cea mai mare parte, din situatia de intervertire a celor doua concepte. De exemplu, germanii intrebuinteaza pentru faptele de civilizatie termenul de kultur, iar francezii prefera sa indice faptele de cultura prin termenul de civilisation.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.