Definirea conceptelor de sanatate si boala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.72

nivel: Facultate

Devierea de la starea de sanatate, in cadrul careia modificarile mediului intern sunt generate de actiunea agentilor patogeni se numeste boala.Astfel, sanatatea este definita ca fiind acea "stare a unui organism neatins de nici o boala, la care functionarea tuturor organelor se face normal; omul sanatos este cel, care se bucura de sanatate deplina, care nu sufera de nici o boala sau infirmitate, a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Definirea conceptelor de sanatate si boala

Devierea de la starea de sanatate, in cadrul careia modificarile mediului intern sunt generate de actiunea agentilor patogeni se numeste boala.Astfel, sanatatea este definita ca fiind acea "stare a unui organism neatins de nici o boala, la care functionarea tuturor organelor se face normal; omul sanatos este cel, care se bucura de sanatate deplina, care nu sufera de nici o boala sau infirmitate, aflandu-se intre ai sai, inconjurat de dragoste".

Pentru medicina traditionala din Extremul Orient, sanatatea inseamna echilibrul dintre structura, energia si constiinta fiintei, inserata in universul, cu care se armonizeaza, datorita realizarii contactului permanent dintre macro si microcosmos; boala reflecta producerea unei instabilitati in oricare dintre punctele situate la interfata dintre cele doua lumi, care se intrepatrund si se reflecta una in cealalta, neputand fi separate in cursul vietii.

Sub aspect fiziologic, sanatatea este considerata o stare de normalitate metabolico-functionala, mentinuta cu ajutorul mecanismelor de reglare, prin care se realizeaza homeostazia mediului intern, descrisa de Cannon.Boala este rezultanta tulburarii activitatii normale a organisnului, sub influenta unor agenti din mediul intern sau extern.
Precizand conceptul de boala, fiziopatologia retine cateva elemente comune care fixeaza cadrul general al acestuia.

Prima caracteristica comuna tuturor bolilor o reprezinta cauzalitatea. La originea oricarei imbolnaviri stau anumite cauze, care in functie de interrelatiile cu organismul, sau independent de acesta, pot avea un rol determinant sau favorizant.A doua caracteristica importanta a bolii o reprezinta manifestarea de catre organism a unui complex de reactii de raspuns fata de actiunea agentului patogen. In functie de natura agentului patogen, de efectul local sau general si de durata de actiune aceste reactii pot fi generale si/sau locale, specifice si/sau nespecifice, cu caracter adaptativ si/sau lezional, alcatuind in totalitatea lor un complex de perturbari care confera bolii particularitatile ei clinice.

O a treia caracteristica a bolii este modificarea sau tulburarea mecansimelor de reglare neuroendocrina. Dependent de intensitatea si durata de actiune a factorilor cauzali, activarea mecansimelor neuro-endocrine determina fie un mecanism de adaptare-aparare, fie dereglari metabolice, functionale sau chair leziuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.