Definirea calitatii. Conceptul de calitate si evolutia acestuia

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.60

nivel: Facultate

1.Are character complex: calitatea este un complex de conditii tehnico- functionale, economice, ecologice, ergonomice, care implica diferite caracteristici de nature diferite.
2.Are character dinamic : deriva din caracterul dinamic al nevoii si utilitatii.

2.Clientul si furnizorul.
Clientul este utilizatorul produsului/serviciului si poate fi persoana fizica/jurica, se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Definirea calitatii. Conceptul de calitate si evolutia acestuia

1.Are character complex: calitatea este un complex de conditii tehnico- functionale, economice, ecologice, ergonomice, care implica diferite caracteristici de nature diferite.
2.Are character dinamic : deriva din caracterul dinamic al nevoii si utilitatii.

2.Clientul si furnizorul.
Clientul este utilizatorul produsului/serviciului si poate fi persoana fizica/jurica, sectie de productie, etc.
Notiunea de client acopera 2 aspecte:
1.Client extern = beneficiarul produsului realizat de o intreprindere.
2.Clientul intern= orice persoana, grup, etc ce se afla in relatia predare- primire in cadrul procesului de productie.
Satisfacerea clientului este atinsa atunci cand sunt indeplinite cerintele fundamentale, componentele triunghiului calitatii.

Furnizorul= pentru a realiza produsele sale pe care le va vinde unor client in calitate de furnizor, intreprinderea cumpara produse si servicii. In rolul de comparator el are calitatea de client, iar persoana sau societatea de la care cumpara au calitatea de furnizor = care furnizeaza produse si servicii care fac obiectul contractului corespunzator cerintelor specificate de intreprindere.

Conceptul de calitate.
Termenul de calitate isi are originea in latinescul "qualiras" inventat de Cicerone avand semnificatia de atribut, caracteristica sau mod; in dex calitatea este definite ca fiind totalitatea insusirlor si laturilor esentiale in virtutea carora un lucru este ceea ce este deosebindu-se de celelalte lucruri. Cea mai larga utilizare a notiunii de calitate o intalnim in domeniul tehnico-economica si se refera la procese, activitati, produse si servicii.

Notiunea de calitate a produselor si serviciilor a preocupat permanent societatea, mmotiv pt care literatura de specialitate furnizeaza un nr foarte mare de definitii( peste 120) , date conceptului de calitate in care aceasta este considerate ca fiind grad de utilitate, conformitate cu cerintele, un anumit grad de satisfacere al clientului, conformitatea cu specificatiile, etc.

ISO definste calitatea ca reprezentand ansamblu de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care confera acestuia aptitudinea de a satisface necesitatile exprimate sau implicite.
Calitatea unui produs exprima si aptitudinea acestuia de a dispune de un ansamblu de caracteristici tehnice, sociale, economice si de protectie a mediului.

Sintetizand toate aceste aspect putem formula o definitie atotcuprinzatoare a calitatii care reprezinta acel nivel al insusirilor unui produs sau serviciu care il fac sa se distinga de cele similar lui si care ii confera aptitudinea necesara satisfacerii intr-un anumit grad a necesitatilor explicite, implicite, de reglementare si a celor identificate de organizatie pe termen lung.

Conceptul de calitate totala
Calitatea totala = un model evolutiv de mng care cuprinde practici, instrumente si metode de angrenare a intregului personal avand ca obiectiv satisfacerea rapida a clientului intr-un mediu aflat intr-o continua schimbare.

Calitatea totala poate fi definite ca un ansamblu de principia si metode unite intr-o strategie globala puse in aplicare intr-o societate comerciala pt imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor sale, calitatea functionarii sale, precum si calitatea obiectivelor sale.
Scopul aplicarii strategiei calitatii totale este dezvoltarea intreprinderii, asigurarea rentabilitatii acesteia, satisfacerea si atragerea spre findelizarea clientilor.

Calitatea totala cuprinde:
1.Toate functiile intreprinderii
2.Toate activitatile intreprinderii
3.Toti colaboratorii indiferent de scara ierarhica
4.Toate relatiile furnizor- client din intreprindere
5.Toate imbunatatirile din domeniul calitatii
6.Tot ciclul de viata al produsului
7.Toate pietele actuale si potentiale
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.