Definirea IMM

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.92

nivel: Liceu

Aceste oportunitati daca sunt fructificate contribuie la cresterea P. I. B., la producerea in mod eficient a bunurilor/ serviciilor, la crearea unor noi locuri de munca, la stimularea concurentei si a inovativitatii.Din datele prezentate de Ministerul Finantelor, sectorul IMM din Romania reprezinta 70% din P.I.B., iar numarul angajatilor, circa 64% din totalul celor care lucreaza in sectorul priva[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Definirea IMM

Aceste oportunitati daca sunt fructificate contribuie la cresterea P. I. B., la producerea in mod eficient a bunurilor/ serviciilor, la crearea unor noi locuri de munca, la stimularea concurentei si a inovativitatii.Din datele prezentate de Ministerul Finantelor, sectorul IMM din Romania reprezinta 70% din P.I.B., iar numarul angajatilor, circa 64% din totalul celor care lucreaza in sectorul privat, ceea ce reprezinta un numar mic in raport cu populatia tarii.

In prezent in Uniunea Europeana functioneaza circa 54 de IMM la 1000 de locuitori, in Polonia 93 de IMM / 1000 locuitori, in Ungaria 96, iar in Romania 22 de IMM la 1000 de locuitori. Dintre aceste IMM in Romania 52% sunt profitabile in timp ce 31% inregistreaza pierderi1.2. Elemente definitorii de ordin cantitativ si calitativ Elementele cantitative, frecvent utilizate, de diferentiere a IMM de intreprinderile mari, sunt cifra de afaceri (dimensiunea activitatii), activele totale (potentialul de productie) si numarul de personal.

Departamentul de dezvoltare economica a S. U. A. a facut o delimitare calitativa a intreprinderilor mici si mijlocii referindu-se la:
- conducere, care este asigurata de intreprinzatori, proprietari, care sunt si manageri nu simpli actionari, - capitalul si posesiunea apartin unuia, sau unui mic numar de proprietari- activitatea care se desfasoara pe plan local chiar daca piata nu este locala
- firma este in general mica in comparatie cu ceilalti concurenti din ramura.

Alte trasaturi calitative, specifice care ajuta IMM sa reziste la concurenta cu intreprinderile mari sunt caracteristicile lor de natura strategica si manageriala. Aceste caracteristici se refera la centralizarea si personalizarea conducerii, prin care trebuie sa intelegem unul sau un numar mic de proprietari ale caror aptitudini proprii, deosebite, determina direct succesul firmei si supravietuirea alaturi de marile companii. O alta caracteristica o reprezinta procesul decizional simplu si rapid care este un mare avantaj in comparatie cu birocratismul.

Acest proces decizional poate reprezenta insa si un pericol intrucat succesul firmei este bazat in exclusivitate pe talentul si competenta proprietarului. In IMM exista in general o specializare redusa a muncii (muncitori polivalenti), care este hotaratoare in cazul necesitatii unor schimbari neprevazute datorita calificarii personalului. O alta caracteristica este recurgerea la segmentarea pietei si adaptarea la cerintele si nisele de piata care trebuie deservite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.