Deficientele fizice si psihomotorii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.65

nivel: Facultate

Deficientele fizice se constituie, deci, ca invaliditati corporale care slabesc puterea si mobilitatea organismului prin modificari patologice exterioare sau interioare, localizate la nivelul intregului corp sau numai la nivelul unor segmente ale sale. Categoria respectiva de handicap cuprinde atat infirmii motorii sau locomotori (de motricitate), cat si pe cei care sufera de unele boli permanente[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deficientele fizice si psihomotorii

Deficientele fizice se constituie, deci, ca invaliditati corporale care slabesc puterea si mobilitatea organismului prin modificari patologice exterioare sau interioare, localizate la nivelul intregului corp sau numai la nivelul unor segmente ale sale. Categoria respectiva de handicap cuprinde atat infirmii motorii sau locomotori (de motricitate), cat si pe cei care sufera de unele boli permanente - cronice (boli respiratorii, cardioAZpatiile, diabetul etc.)

ce influenteaza negativ capacitatea fizica a indiviAZdului, in aceasta categorie pot fi incadrate si persoanele cu afectiuni senzoriale (surzii si orbii), tinand cont de particularitatile lor specifice deosebite.Deficientele fizice sunt abateri de la normalitate prin dereglari morfo-functionale care duc la instalarea unor dezechilibre si evolutii nearmonioase.

Trebuie subliniat ca, in lipsa altor anomalii, deficientii fizic sunt normali din punct de vedere al capacitatilor intelectuale, dar prin situatia lor de exceptie si intr-un mediu nefavorabil, personalitatea lor poate deveni fragila, cu pronuntate note de frustrare si de anxietate, cu conflicte si tensiuni interioare, cu dificultati de relationare cu cei din jur si de integrare in viata social-profesionala.
Aceste deficiente fizice sunt considerate - in majoritatea tarilor, printre care si Marea Britanie - o forma de deficienta in dezvoltare (din punct de vedere calitativ) alaturi de deficienta mintala si de deficientele de adaptare.

"Psihomotricitatea este o functie complexa care integreaza si subsumeaza manifestarile motrice si psihice ce determina reglarea comportamentului individual, incluzand participarea diferitelor procese si functii psihice care asigura atat receptia informatiilor, cat si executia adecvata a actului de raspuns" (E. Verza, Psihopedagogia speciala, 1994).Realizarea oricarui act motor adecvat presupune nu doar executie si receptie, ci si prelucrare de informatii, sub controlul si dominarea psihicului, implicand, asadar, participarea functiei complexe numite psihomotricitate.

Aceasta are o mare insemnatate in reglarea voluntara a actiunilor si are drept elemente componente: schema corporala, lateral itatea, conduitele motrice de baza, organizarea, orientarea si structura spatio-temporala, perceptia si reprezentarea miscarii.1. Schema corporala, element bazai indispensabil formarii persoAZnalitatii copilului, consta in reprezentarea mai mult sau mai putin globala, mai mult sau mai putin stiintifica si diferentiata pe care o are copilul despre propriul sau corp, considerand ca ea nu este un dat initial, nici o entitate biologica sau fizica,

ci rezultatul unor raporturi adecvate ale individului cu mediul. Schema corporala este un model simplificat, nu atat al formei, cat mai ales al functiilor si raporturilor diferitelor parti ale corpului, constituind un reper stabil pentru evolutia posturii si a mobilitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.