Deficienta de vedere

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.06

nivel: Facultate

La deficienții de vedere din naștere, deși apar unele dificultăți de relaționare, tensiunile interioare sunt mai reduse, spre deosebire de deficienții în urma unor accidente, boli, unde dezechilibrele sunt foarte puternice, iar frământările îl marchează pe individ toată viața. În funcție de gradul pierderii acuității vizuale, se folosesc termeni ca: ambliopie (acuitatea vizuală între 0,2 și 0,1) ș[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deficienta de vedere

La deficienții de vedere din naștere, deși apar unele dificultăți de relaționare, tensiunile interioare sunt mai reduse, spre deosebire de deficienții în urma unor accidente, boli, unde dezechilibrele sunt foarte puternice, iar frământările îl marchează pe individ toată viața. În funcție de gradul pierderii acuității vizuale, se folosesc termeni ca: ambliopie (acuitatea vizuală între 0,2 și 0,1) și termenul de cecitate sau orbire, pentru acuitatea vizuală de la 0,05 până la incapacitatea de a percepe lumina.

O serie de specialiști, impresionați de marea capacitate compensatorie și adaptativă a deficienților de vedere, credeau în existența unei „psihologii a orbilor”. Ca urmare, atitudinile de-a lungul timpului au reflectat acest lucru.
Societățile primitive îi sacrificau pe orbii din naștere, deoarece se credea că întruchipează spiritele rele. În concepția celor care credeau în reîncarnarea sufletului, aceștia ar fi ispășit păcate comise în timpul vieții anterior trăite. Spartanii îi sacrificau, pentru că nu puteau face față instrucției militare. În mitologia greacă, zeii îi pedepseau pe muritori cu orbirea când se făceau vinovați de trădare în dragoste.

Despre Homer, autor al Iliadei și Odiseei, se spunea că este nevăzător, iar justiția era înfățișată prin chipul zeiței Atena, legată la ochi. Se spune că cunoscutul filosof Democrit și-ar fi provocat orbirea, la bătrânețe, convins că astfel își va ajuta spiritul să pătrundă mai adânc în tainele cunoașterii. În literatura beletristică se fac referiri față de persoanele cu deficiențe de vedere, iar motivul orbirii e subliniat ca limită a deznădejdii și a dificultății pentru om, dar și ca nivel al autodepășirii, al adaptării și al dezvoltării nelimitate. La un moment dat, s-a pus problema existenței unui al șaselea simț, caracteristic nevăzătorilor. De fapt, este vorba despre dezvoltarea deosebită a analizatorilor sănătoși și de o motivație sporită de antrenare a acestora, toate la un loc evoluând spre o mai bună adaptare.

Cauzele deficiențelor de vedere pot fi multiple, dintre ele amintim: afecțiuni care evoluează cu scăderea acuității vizuale:

- unele boli ale pleoapelor, ale aparatului lacrimal, ale orbitei, conjunctivelor;
- tulburările refracției oculare (miopia, hipermetropia, astigmatismul);
- afecțiuni ale căilor optice cerebrale;
- accidente oculare ș.a.

Dincolo de cauzele de ordin anatomic și fiziologic ale analizatorului vizual, care duc la perturbarea funcției vizuale, există și cauze organice generale:

a) afecțiuni de natură congenitală – boli ereditare, boli infecțioase ale mamei în timpul sarcinii (sifilis, tuberculoză, rubeolă, hepatita epidemică), dar și intoxicațiile cu alcool și droguri ale mamei, care vor afecta activitatea vizuală a fătului.
b) Traumatismele obstetricale.
c) Boli contactate de copil după naștere: scarlatină, tuse convulsivă, boli reumatismale, parazitoze intestinale, boli ale nasului, gâtului urechilor; boli neurologice, boli ale sângelui, boli digestive, traumatisme.

Alte clasificări au fost făcute după următoarele criterii:

- După gradul defectului vizual – cecitate totală, ambliopie gravă – care merg la școala de orbi și ambliopie, cazuri care merg la școala pentru ambliopi.
- După momentul instalării defectului, avem defecte congenitale, defecte survenite în copilăria timpurie, în preșcolaritate și școlaritate și defecte tardive.
- După complexitatea defectului – defectul poate apărea pe un fond singular, sau însoțit de alte defecte extraoculare (de auz, motrice, mintale, ale limbajului). Acestea sunt mai frecvente în condițiile când e prezentă o etiologie bazată pe maladii degenerative, meningite, encefalite, infecții, traumatisme, accidente etc.

Dezvoltarea psihică a deficientului de vedere este relativ normală, dacă persoana își desfășoară viața într-un mediu care nu este ostil față de deficiența sa.

În plan fizic poate să apară o dezvoltare dizarmonică, din cauza sedentarismului, bazat pe lipsa de libertate în mișcare și se datorează dezechilibrului între forțele musculare care stau mai mult în repaus. Caracteristicile psihice sunt și ele afectate, mai mult sau mai puți. Astfel, percepția depinde de forma și gradul handicapului, de vârstă și de dezvoltarea psihică. În ceea ce privește reprezentările, caracterizarea lor se face în funcție de forma handicapului de vedere și de momentul apariției lui. La nevăzători, are loc formarea și dezvoltarea unor reprezentări spațiale pe baza explorării tactil-kinestezice a obiectelor.

Lipsa datelor senzoriale provenite de la analizatorul vizual duce la existența unui decalaj între latura abstractă și cea concretă a cunoașterii. Atenția și memoria sunt puncte forte ale nevăzătorilor. Atenția este relativ bine dezvoltată, este favorabilă unei bune evoluții a limbajului, orientând activitatea mintală prin audiții. Memoria are calități superioare, prin apelarea permanent la ea, nevăzătorul sau ambliopul realizează antrenarea acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.