Deficienta de auz

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.89

nivel: Facultate

Handicapul de auz apartine unei categorii mai ample de handiAZcapuri - cele senzoriale (din care face parte si deficienta de vedere) si reprezinta diminuarea sau pierderea totala sau partiala a auzului. Prin instalarea unui deficit auditiv, activitatea si relatiile individului cu lumea inconjuratoare sunt puternic perturbate. Atunci cand handicapul de auz exista de la nastere sau cand apare de tim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deficienta de auz

Handicapul de auz apartine unei categorii mai ample de handiAZcapuri - cele senzoriale (din care face parte si deficienta de vedere) si reprezinta diminuarea sau pierderea totala sau partiala a auzului. Prin instalarea unui deficit auditiv, activitatea si relatiile individului cu lumea inconjuratoare sunt puternic perturbate. Atunci cand handicapul de auz exista de la nastere sau cand apare de timpuriu (mica copilarie), dificultatile in insusirea limbajului de catre copil sunt majore - vorbim despre fenomenul muteniei care insoteste pierderea totala a auzului.

In cazul in care degradarea auzului se produce dupa achizitia structurilor verbale si nu se intervine in sens recuperator, se instaleaza un proces de involutie la nivelul intregii activitati psihice. Putem spune ca, in timp ce pierderea auzului inaintea varstei de 2-3 ani are drept consecinta mutitatea (copilul devenind surdomut), disparitia simtului auditiv la cativa ani dupa insusirea limbajului de catre copil determina dificultati in mentinerea nivelului atins, chiar regresii in plan verbal (din punct de vedere al vocabularului, al intensitatii vocii sau al exprimarii gramaticale).

Efectele deficientei de auz sunt diferite deci in functie de varsta la care a aparut handicapul auditiv, de particularitatile psihice ale indiviAZdului, de mediul in care traieste acesta, de atitudinea celor din jur etc. O ureche cu acuitate normala poate sa suplineasca surditatea celeilalte. Din punct de vedere statistic, unul din zece oameni sufera, intr-o masura mai mare sau mai mica, de tulburari ale auzului. Este foarte dificil de a defini dezvoltarea normala atunci cand este vorba despre oameni. Fiecare individ se dezvolta in felul sau in ritmul sau.

Putem vorbi de repere generale in dezvoltarea auzului, desi este mai important de notat care este progresul natural al copilului prin diferitele stadii de dezvoltare decat sa ne concentram pe atingerea unui reper specific pentru o varsta specifica. Fetusul uman poseda un auz rudimentar inca din a 20-a saptamana de sarcina. Acest auz se va dezvolta si maturiza pe tot timpul sarcinii. Fatul este apt sa auda sunete din exterior, desi aude mult mai bine sunetele de frecventa joasa decat sunetele de frecventa inalta. intre 0-4 luni copilul tresare la sunete bruste si puternice si indreapta privirea sau capul spre sursa sonora. intre 3-6 luni devine interesat de diferite sunete.

Experimenteaza auzul producand sunete, aparent recunoscand vocile familiare. La 6-12 luni gangureste si incepe sa inteleaga cuvinte simple cum ar fi "mama" si "pa", fiind in stare sa execute comenzi simple. intre 12-18 luni ganguritul incepe sa se transforme in cuvinte, copilul putand folosi in jur de 20 de cuvinte si intelegand circa 50. La 2 ani poate vorbi in propozitii simple folosind un vocabular de aproximativ 200-300 de cuvinte. ii place sa i se citeasca si poate identifica si numi lucruri observate in imagini, pentru ca la 3-4 ani sa foloseasca cuvinte si propozitii pentru a-si exprima propriile nevoi, intrebari si sentimente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.