Decretul despre pace

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

Pe de alta parte, ea controla - din ce in ce mai viguros, prin intermediul Kominternului - activitatea partidelor comuniste nationale, al caror scop ultim era de a destabiliza guvernele existente, cu care URSS intretinea relatii "normale".La inceputul anilor '20, aceasta dualitate trimitea la o dilema fundamentala: pe de o parte, URSS, ca stat, avea nevoie de pace si de stabilitate; pe de alta pa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Decretul despre pace

Pe de alta parte, ea controla - din ce in ce mai viguros, prin intermediul Kominternului - activitatea partidelor comuniste nationale, al caror scop ultim era de a destabiliza guvernele existente, cu care URSS intretinea relatii "normale".La inceputul anilor '20, aceasta dualitate trimitea la o dilema fundamentala: pe de o parte, URSS, ca stat, avea nevoie de pace si de stabilitate; pe de alta parte, orice stabilizare internationala diminua sansele revolutiei mondiale si impiedica URSS sa se foloseasca de "contradictiile interimperialiste".

Aceasta dilema fundamentala - prioritate acordata intereselor de stat ale URSS sau prioritate acordata dezvoltarii fortelor revolutionare din intreaga lume, dat fiind ca interesele unora si ale altora puteau sa nu coincida - avea implicatii directe asupra dezbaterii de politica interna din URSS: ea opunea, in anii '20, pe Stalin, teoretician al "constructiei socialismului intr-o singura tara", lui Trotki, teoreticianul "revolutiei permanente". Fiecare esec, fiecare ocazie pierduta (rascoala esuata a comunistilor germani din 1923, raporturile dintre comunistii chinezi si Kuomintang/Gomindan in 1926-1927) au dus la inversunate conflicte politice, acuzatii de aventurism sau, dimpotriva, de tradare a idealurilor internationale.

La sfarsitul anilor '20, Stalin a rezolvat dilema politicii externe sovietice prin subordonarea intereselor fiecarui partid comunist national exclusiv intereselor statului sovietic. La incheierea Congresului al Vl-lea (iulie - septembrie 1928), Kominternul, unde se distinsesera oameni cu idei indepartate, adesea, de cele ale lui Stalin (Radek, Sokol-nikov, Zinoviev, Buharin), a fost preluat sub control de stali-nisti, ca Manuilski, omul-cheie al Kominternului in anii '30. Personalul Comisariatului Poporului pentru

Afacerile Straine a fost schimbat in mare masura, prin inlocuirea lui Cicerin cu Litvinov si plecarea - sau trimiterea intr-o ambasada indepartata - a unui mare numar de diplomati apropiati de Trotki (A. loffe, L. Karahan, Krestinski, Sokol-nikov, Rakovski). Pe planul relatiilor internationale, anii 1928-1929 au fost, de asemeni, cei ai unei "Mari cotituri". Abandonand, de acum inainte, orice principiu in afara de cel al unui nationalism exacerbat si indreptandu-se spre fagasul unui expansionism de mare putere, intr-o Europa devenita prada a agravarii tensiunilor internationale si a militarismului fascist, diplomatia sovietica era gata, zece ani mai tarziu, pentru o noua cotitura, care va ului opinia publica:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.