Decolarea si aterizarea

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru minimizarea distantei de rulare la sol vom maximiza valoare fortei de acceleratie . Unul din parametri care poate fi ajustat pentru optimizarea distantei de decolare este unghiul de atac , sau tinand cont ca difera de acesta doar printr-o constanta de multiplicativa, coeficientul fortei portante :O cale alternativa de minimalizare a distantei de rulare este activarea dispozitivelor de h[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Decolarea si aterizarea

Pentru minimizarea distantei de rulare la sol vom maximiza valoare fortei de acceleratie . Unul din parametri care poate fi ajustat pentru optimizarea distantei de decolare este unghiul de atac , sau tinand cont ca difera de acesta doar printr-o constanta de multiplicativa, coeficientul fortei portante :O cale alternativa de minimalizare a distantei de rulare este activarea dispozitivelor de hipersustentatie (voleti, flaps) pentru decolare.

Utilizarea acestor dispozitive conduce la cresterea valorii , reducand valoarea vitezei de desprindere de sol . Acest beneficiu este partial diminuat de cresterea rezistentei la inaintare. In ambele cazuri, faptul ca distanta de rulare este mica, fie printr-un coeficient de portanta definit de (7.6), fie prin utilizarea dispozitivelor de hipersustentatie, ambele situatii depind in final de configuratia geometrica a avionului.

Am presupus in relatiile anterioare ca in faza de rulare nu exista vant. Daca avionul opereaza in conditii de vant distanta si timpul de rulare la decolare sunt foarte diferiti. Vantul din fata imbunatateste performantele de decolare, in timp ce vantul de coada le inrautateste. Daca avionul decoleaza cu vant lateral, rezistenta la inaintare se evalueaza pentru conditii cu unghi de glisada. Cu glisada, rezistenta la inaintare va fi mare, si ca rezultat distanta de rulare si timpul corespunzator vor fi mai mari comparabil cu cazul zborului fara unghi de glisada.

Mai mult, pilotul trebuie sa bracheze directia pentru a preveni ca avionul sa e alinieze el insusi in lungul rezultantei vectorului viteza ( cu botul in vant) dupa cum este aratat schematic in fig. 7.4.
Uneori decolarea trebuie sa fie abandonata din cauza unei cedari de motor in timpul rularii la sol. O detectare imediata a unei cedari de motor nu este totdeauna posibila si pilotul nu o va sesiza pana cand avionul nu a capatat ceva viteza. Tinand cont de o astfel de situatie nefericita, exista o viteza numita viteza critica care este definita pentru fiecare avion in functie de care pilotul este asistat daca sa abandoneze sau sa continue decolarea.

Daca o cadere de motor este detectata la o viteza mai mica decat viteza critica, pilotul este sfatuit sa abandoneze decolarea deoarece a mai ramas inca suficienta pista pentru completa oprire a avionului. Daca caderea motorului este detectata la o viteza mai mare decat viteza critica, atunci el este sfatuit sa continue decolarea si sa ia inaltime deoarece pista ramasa nu este suficient de lunga pentru o oprire sigura a avionului. Odata decolat, se va evalua natura si gravitatea situatiei si masurile cele mai potrivite. Daca o cadere de motor se petrece exact la viteza critica el are ambele optiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.