Declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.48

nivel: Facultate

Asa ni se rasplateste bunavointa si toleranta noastra? Si de nicaieri o dezavruare, o rupere violenta si publica de ispravile bandelor ucigase, de sectanti sanguinari. Nebunia organizata impotriva noastra a cuprins targuri si orase si sate... Li s-au servit numai gloante, au fost sfartecati cu topoarele, destui dintre ei si-au dat sufletul. Li s-au smuls hainele si li s-au furat ce aveau pe dansii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial

Asa ni se rasplateste bunavointa si toleranta noastra? Si de nicaieri o dezavruare, o rupere violenta si publica de ispravile bandelor ucigase, de sectanti sanguinari. Nebunia organizata impotriva noastra a cuprins targuri si orase si sate... Li s-au servit numai gloante, au fost sfartecati cu topoarele, destui dintre ei si-au dat sufletul. Li s-au smuls hainele si li s-au furat ce aveau pe dansii, ca, apoi sa fie supusi tratamentului hain si vandaliei.

Romanimea aceasta de o bunatate prosteasca fata de musafiri si jecmanitori merita un tratament ceva mai omenesc, din partea evreimii care se lauda pana ieri ca are sentimente calde si fratesti fata de neamul nostru in nenorocire. (Am incheiat citatul) Si pentru ca acest dezastru, cu care se incepe dezmembrarea Romaniei Mari sa nu fie singular, Pactul Ribentrop - Molotov isi continua urmarile nefaste prin Arbitrajul de la Viena, cand o parte a Transilvaniei este redata Ungariei, urmata de anexarea sudului Dobrogei (judetele Caliaera si Durostor) de catre Bulgaria.

Cum este bine cunoscut, la 22 iunie 1941, Armata Romana trece Prutul pentru recucerirea Basarabiei. In acesti aproape ultimi doi ani diplomatia americana face mari eforturi pentru convingerea opiniei publice interne, asupra necesitatii intrarii in razboi. Presedintele Roosevelt si colaboratorii sai intimi duc o propaganda intensa, pentru o interventie in Europa, deoarece se promisese natiunii americane ca nu vor fi trimisi fiii si sotii lor sa lupte in Europa. Pretextul acestei interventii a venit, insa din partea Japoniei, la 7 decembrie 1941, care a atacat portul Pearl Harbour.

Autoritatile americane, care detineau toate detaliile atacului japonez, gratie serviciilor secrete, care descifrau radiogramele japoneze, nu au incercat evitarea, sau limitarea atacului, astfel incat au asteptat producerea lui pentru a putea justifica opiniei publice americane, interventia in Europa.Campania germana din Rusia, ignorand ceea ce se petrecuse cu peste o suta de ani in urma cu armatele lui Napoleon, se impotmoleste in fata Moscovei, dar isi continua inaintarea spre Caucaz. Asupra acestui moment cronologic voi zabovi putin.

In noiembrie 1948, aflandu-ma in detentie, am stat in aceeasi celula, la Ministerul de Interne (fost sediu C.C., actualmente al senatului), in subsolul doi, cu Pavel Pavel. Acesta fusese, in timplul razboiului, corespondent B.B.C. la Londra, revenind dupa 1944 pentru a ocupa postul de director al Institutului de statistica din Bucuresti.

Membru al Partidului Comunist din Romania, din 1936, este arestat fiind unul din secretarii lui Lucretiu Patrascanu. Timp de o luna mi-a facut o prezentare a P.C.R., de la infiintare, relatand, in acelasi timp diverse evenimente din timpul razboiului, cat si de la conferinta de Pace de la Paris din toamna anului 1946, cand a facut parte din delegatia romana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.