Deciziile de pret si influenta lor asupra rezultatelor economico - financiare

1x punct

categorie: Finante-banci

nota: 9.21

nivel: Facultate

Prin politica de marketing firma isi defineste pozitia sa fata de 4 variabile, care formeaza mixul de marketing si care constituie un instrument de promovare a acestei politici:Produsul - reflecta calitatea, modelul, dimensiunea, ambalajul, marca etc;Pretul - include stabilirea pretului la diferite etape ale vietii economice a produsului, reducerile si ofertele speciale, adaosurile etc;
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deciziile de pret si influenta lor asupra rezultatelor economico - financiare

Prin politica de marketing firma isi defineste pozitia sa fata de 4 variabile, care formeaza mixul de marketing si care constituie un instrument de promovare a acestei politici:Produsul - reflecta calitatea, modelul, dimensiunea, ambalajul, marca etc;Pretul - include stabilirea pretului la diferite etape ale vietii economice a produsului, reducerile si ofertele speciale, adaosurile etc;

Plasamentul (distributia) - reflecta canalele de distributie, logistica (depozitarea, transportul), metodele de vanzare etc;Promovarea - publicitatea, public relations, merchandisigh etc.Particularitatile specifice pretului vis-a-vis de elementele ce formeaza mixul de marketing:modificarea nivelului pretului se rasfrange asupra volumului vanzarilor si a cotei de piata din motiv ca elasticitatea cererii in functie de pret depaseste de 10-20 ori mai mult elasticitatea cererii in functie de publicitate;

actiunile care au drept obiect pretul, de obicei, nu necesita o perioada indelungata, ceea ce nu putem spune despre politica de produs si de promovare;masurile orientate spre publicitate isi ating efectul cu intarziere, pe cand incidenta pretului asupra volumului de realizare se manifesta rapid (in decurs de cateva ore sau zile);concurentii reactioneaza mai prompt si mai agresiv la actiuni legate de pret decat la cele publicitare;politicile de produs, promovare si plasament necesita investitii, respectiv, cheltuieli, pretul fiind unicul element care genereaza venit.

POLITICA DE PRETURI este coordonata si subordonata realizarii obiectivelor strategice, stabilite prin politica de marketing. In acelasi timp, politica de pret este o componenta a politicii economice si de dezvoltare a intreprinderii, pentru care scopul final este realizarea profitabila a productiei. Politica de pret cuprinde un ansamblu corelat de principii, norme, masuri si metode concrete, prin care o firma isi defineste pozitia fata de pretul produselor sale, in vederea indeplinirii unor obiective specifice anumitor perioade, si anume:

SUPRAVIETUIREA - daca se confrunta cu o concurenta puternica sau cu o modificare in structura nevoilor de consum a populatiei, firma isi propune drept obiectiv principal mentinerea pe piata. Pentru a nu-si inchide unitatile si a scapa de stocuri se recurge la reducerea preturilor. Profitul devine mai putin important decat supravietiurea si, atata timp cat pretul acopera, cel putin, costurile variabile sau si o parte din costurile fixe, firma isi continua activitatea. Aceasta strategie nu poate fi aplicata pe termen lung.

MAXIMIZAREA PROFITULUI ACTUAL prin pret, are loc pe termen scurt si presupune alegerea acelui nivel de pret care asigura profitul curent maxim. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesar de apreciat cererea previzionata si costul previzionat. Din alternativele posibile se alege varianta care genereaza profitul maxim. Urmarirea acestui obiectiv poate crea anumite probleme:
-necesita cunoasterea din partea firmei al functiilor cererii si costului;
-imbunatateste rezultatele curente si le afecteaza pe cele viitoare.

Acest obiectiv este urmarit, de regula, de firmele aflate in conditii de incertitudine si instabilitate sau in cazul economiilor de tranzitie.
MAXIMIZAREA VOLUMULUI VANZARILOR - pretul care favorizeaza maximizarea incasarilor din vanzari este ales atunci cand marfa este produsa in cantitati mari. In acest caz pretul este dimensionat dupa cerere. Pentru a realiza scopul propus, firma le ofera intermediarilor sai comisioane in functie de volumul productiei realizate.

MAXIMIZAREA CANTITATILOR REALIZATE (a cotei de piata) este un obiectiv urmarit de unele firme, bazandu-se pe ipoteza ca cresterea cantitatii de produse vandute va duce la scaderea costului. Luand in evidenta reactia pietei, se stabilesc preturi mici pentru a stimula cresterea volumului vanzarilor.

Specialistii considera ca aplicarea acestui obiectiv poate favoriza rezultatele activitatii daca se respecta unele conditii: a) daca piata este sensibila la pret, b) daca costurile de productie au tendinta de reducere odata cu marirea cantitatii, c) daca reducerea pretului nu va determina concurentii sa reduca pretul ca raspuns.
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.