Decebal - regele erou al dacilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.02

nivel: Gimnaziu

Războaiele cu romanii
În urma expediției dace din iarna anului 85-86, în sudul Dunării,Roma organizează prima campanie în Dacia,în vara anului 87,comandată de generalul și prefectul pretoriului Cornelius Fuscus, campanie care se soldează cu înfrângerea romanilor și devenirea lui Decebal rege.

La un an de la această victorie, în anul 88,o armată romană condusă de generalu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Decebal - regele erou al dacilor

Războaiele cu romanii
În urma expediției dace din iarna anului 85-86, în sudul Dunării,Roma organizează prima campanie în Dacia,în vara anului 87,comandată de generalul și prefectul pretoriului Cornelius Fuscus, campanie care se soldează cu înfrângerea romanilor și devenirea lui Decebal rege.

La un an de la această victorie, în anul 88,o armată romană condusă de generalul Tettius Iulianus atacă din nou pătrunzând în Dacia prin Banat. Decebal așteaptă în defilelul de la Tapae,acolo unde dacii sunt copleșiți de numărul mare de soldați romani,și Decebal propune pacea. Prin acest compromis Decebal se recunoaște clientul Romei. Odată cu preluarea puterii de către Traian,pacea se destramă. Traian este hotărât să cucerească Dacia.

În anul 89 se încheie o pace de compromis între Imperiul Roman și Regatul Dac,prin care Decebal se recunoaște rege clientelar, în schimbul unor subsidii anuale și al unui ajutor tehnic. Decebal nu restituie însa nici toți prizonierii și nici insignele romane capturate în război.

Împăratul Traian a început prima sa expeditie în Dacia,în martie 101,traversând Dunărea pe podurile de vase de la Laederata (Ramna) si Dierna (Orsova). Bătălia cu dacii are loc la Tapae,pe data de 25 martie 101.Decebal folosește strategia, retrăgându-și trupele în interiorul țării, lăsând armata romană să-și macine forțele, înaintând pe un teritoriu necunoscut și ,evident, neprielnic. Pentru a în cetini înaintarea lui Traian, Decebal folosește diverse mijloace.

Astfel, Traian este întâmpinat de o solie, care îi aducea din partea burilor și a aliaților lui Decebal un mesaj: i se cerea împăratului retragerea și încheierea păcii. Decebal își dă seama că Traian nu vroia pacea, iar ținta acestuia era Sarmisegetuza. Lupta începe într-un defileu îngust și păduros de la Tapae. Finalul primei lupte este grăbit de o furtună cu tunete și fulgere.

Importante forte dace, aliate cu sarmati si bastarni, traversează Dunărea si atacă Moesia, obligându-l pe împăratul Traian să se deplaseze spre noul teatru de război deschis de Decebal.Acesta din urmă este însă înfrânt de romani, iar în toamna anului 102 se încheie pacea între cele două tabere, o pace înteleasă doar ca un armistitiu.

Legiunile romane trec în vara anului 105 podul ridicat de Apolodor din Damasc la Drobeta, începând astfel cel de-al doilea Război dacic. Decebal a fost abandonat de aliati si, atacat prin Banat, Valea Oltului si Moldova, s-a retras în cetătile din Muntii Orăstiei. Acestea sunt cucerite de romani, ca si Sarmizegetusa, capitala regatului, distrusă din temelii.Legenda spune că înainte ca romanii să cucerească Dacia, Decebal, se retrage în munți unde, de frică de a nu cădea viu în mâna dușmanului,se sinucide.

Capul său este adus lui Traian la Rannistorum și apoi trimis la Roma, unde va fi expus, înainte de a fi aruncat în Tibru.Cea mai mare parte a regatului dac este transformată în vara anului 106 în provincie romană, ceea ce are o importanță esențială în formarea poporului român.

Sfârșitul și însemnătatea istorică a lui Decebal

Viața dacilor continuă. O suprafață de circa 25% din Dacia (până la Roșia Montană la nord și până la Olt la est) devine colonie romana, din care Imperiul va lua aurul necesar pentru a se redresa financiar într-o primă fază din tezaurul a cărui localizare este dezvăluită de sclavul dac Bicilis, apoi din minele de la Roșia Montană.

Astfel,deși capitala coloniei este Sarmizegetusa Ulpia Traiana, cel mai important oraș din teritoriu este Apullum, oraș prin care trece aproape întreaga cantitate de aur ce ia drumul vestic. Tot Dacia va mai oferi Imperiului mai multe legiuni alcătuite exclusiv din daci care vor facilita victoria în multe colțuri ale Europei. Cucerirea Daciei nu reprezintă sfârșitul acestui popor ci intrarea lui pe un făgaș mai aparte.

În memoria luptelor dintre romani și daci, Apolodor din Damasc a realizat, în anul 113, un imens monument (înalt de aproape 30 de metri): Columna lui Traian. La loc de cinste, printre atâtea scene de lupta, figura demnă a lui Decebal dăinuie în amintirea glorioasei sale domnii, în fruntea statului dac.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.