Decebal - regele dacilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.08

nivel: Gimnaziu

Din primul an de domnie Decebal este confruntat cu o situatie dificila. In urma expeditiei dace din iarna anului 85/86 in sudul Dunarii, Roma organizeaza prima campanie in inima Daciei.

In vara anului 87 o armata de 6 legiuni, secondata de numeroase unitati auxiliare si comandata de prefectul pretoriului Cornelius Fuscus, traverseaza Dunarea. Intr-un defileu Decebal suprinde intr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Decebal - regele dacilor

Din primul an de domnie Decebal este confruntat cu o situatie dificila. In urma expeditiei dace din iarna anului 85/86 in sudul Dunarii, Roma organizeaza prima campanie in inima Daciei.

In vara anului 87 o armata de 6 legiuni, secondata de numeroase unitati auxiliare si comandata de prefectul pretoriului Cornelius Fuscus, traverseaza Dunarea. Intr-un defileu Decebal suprinde intr-o capcana fortele romane, in lupta cazand insusi comandantul roman, prizonieri, trofee si stindardul legiunii a V-a Alaude sunt duse de Decebal in Muntii Orastie.

Stralucita victorie ii ofera lui Decebal un ragaz de un an, timp in care neobositul rege incheie aliante cu popoarele de la hotarele Daciei, cu sarmantii, iazigi si roxolani, cu marcomanii si quazii germanici. La un an de la infrangerea lui Fuscus, Decebal trebuie sa faca fata unei noi ofensive romane.

Imparatul Domitian, numeste un fruntea legiunilor pe guvernatorul Tettius Iulianus. Patrunzand in Dacia prin Banat, Iulianus este intampinat de Decebal, confruntarea indarjita ce se incheie cu victoria romana. Dar dificultatile intampinate de armata romana in Pannonia in lupta cu quazii si marcomanii, care-l sprijinisera pe regele dac, il determina pe Domitian sa accepte ofertele de pace facute de Decebal.

Se incheie astfel in anul 89 o pace de compromis intre Imperiul Roman si Regatul Dac, in schimbul unor subsidii in bani, ingineri si instructori militari, Decebal se recunoaste rege clientelar, continuand in urmatorii 12 ani de pace sa-si consolideze puterea si statul.

Procesul de centralizare a statului dac este accelerat, armata este echipata si instruita, se initiaza un vast program de constructii civile si militare, soli incearca sa stabileasca relatii cu popoarele si statele inamice Romei.

Decebal - Dio Cassius descriindu-l pe Decebal spune: "Era priceput în ale războiului si iscusit la fapta; stiind cand sa navaleasca si cand sa se retraga la timp, mester in a intinde curse, viteaz in lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si a scapa cu bine dintr-o infrangere;

Regele Decebal s-a nascut intre anii 55-60 en, fiu al regelui Scorilo, urmând la tron (în anul 87), după normele succesiunii agnatice(unchiul său Duras). Ultimul rege dac are parte de cele mai multe izvoare atât scrise cât și arheologice.

După moartea lui Duras, Decebal devine regele dacilor. Diurpaneus, numele său adevărat, este în fruntea Daciei din anul 87 pănâ în anul 106. Politica lui internă a fost de a construi cât mai multe cetăți de apărare în jurul sediului central al puterii dacice, Sarmizegetusa. Altă preocupare a fost cea de a-și întări armata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.