De re geographiae sau lungul drum al spatiului catre teritoriu - Octavian Groza

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Voi incerca aici sa analizez aceasta stare a lucrurilor si sa deschid o dezbatere asupra locului si rolului geografiei intr-un timp al mutatiilor multiple, etichetat drept modernitate tarzie, postmodernism ori chiar hipermodernism.Putine discipline precum geografia isi cauta si isi afirma cu atata ardoare originea - si prin urmare legitimitatea stiintifica - in inscrisurile antichitatii greco-roma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De re geographiae sau lungul drum al spatiului catre teritoriu - Octavian Groza

Voi incerca aici sa analizez aceasta stare a lucrurilor si sa deschid o dezbatere asupra locului si rolului geografiei intr-un timp al mutatiilor multiple, etichetat drept modernitate tarzie, postmodernism ori chiar hipermodernism.Putine discipline precum geografia isi cauta si isi afirma cu atata ardoare originea - si prin urmare legitimitatea stiintifica - in inscrisurile antichitatii greco-romane [1]. Nu vom dezbate aici criza de identitate a geografiei.

Vom afirma doar un fapt incontestabil si anume acela ca imensa cantitate de informatii adunata in decursul vremii de catre geografi, mai mult sau mai putin sistematizata in diversele cosmografii, geografii, chorografii si topografii aparute pana in secolul al XVIII-lea, a stat la baza constituirii geografiei ca stiinta academica.
Cunoasterea si descrierea Pamantului, ca domeniu de activitate al geografiei, are cateva particularitati care nu au facilitat deloc ascensiunea acestei discipline catre statutul de stiinta. Principalul obstacol a fost acela ca obiectul sau de cercetare nu a fost niciodata acelasi si dat pentru totdeauna, precum este omul pentru medicina, Dumnezeu pentru filosofie ori numarul pentru matematica.

Cunoasterea geografica nu s-a putut desfasura pe verticala, pe baza acumularilor In situ, care sa permita realizarea simultana a esafodajelor teoretice. Obiectul sau de studiu nu a putut fi adus in laboratoare si nu a putut fi creat prin savante discutii academice. Cunoasterea geografica a fost un proces desfasurat pe orizontala, de juxtapunere a informatiilor pe masura juxtapunerii unor noi si noi locuri cunoscute la frontierele oekumenei. Scopul cunoasterii geografice, definit inca de Ptolemeu,

a fost descrierea realitatii, lucru reafirmat in zorii modernitatii de catre Pierre Davity in Les Etats et les Empires du Monde (11 editii intre 1614-1635): "Descrierea pamintului este numita Geografie si este diferita, ca parte a intregului, de Cosmografie, care este descrierea lumii. Chorografia este descrierea specifica a unei provincii iar Topografia, respectiv descrierea unui loc, nu este altceva decit reprezentarea specifica a unui oras, cu sau fara teritoriul sau " [2].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.