De la teoria pedepsei la teoria constiintei colective - constiinta sociala si comuna

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.74

nivel: Facultate

. Putem spune ca sociologia incepe cu si de la studiul pedepsei. Studiul societatii debuteaza cu antropologia pedepsei. Pedeapsa urmeaza greselii. Esenta greselii sau continutul ei sociologic este ruptura legaturii sociale. A rupe o legatura sociala este un fapt social. Continutul sociologic al greselii ca fapt social este, deci, ruperea legaturii sociale. Care este continutul sociologic al pedeps[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la teoria pedepsei la teoria constiintei colective - constiinta sociala si comuna

. Putem spune ca sociologia incepe cu si de la studiul pedepsei. Studiul societatii debuteaza cu antropologia pedepsei. Pedeapsa urmeaza greselii. Esenta greselii sau continutul ei sociologic este ruptura legaturii sociale. A rupe o legatura sociala este un fapt social. Continutul sociologic al greselii ca fapt social este, deci, ruperea legaturii sociale. Care este continutul sociologic al pedepsei? Altminteri spus, in ce consta pedeapsa, ca fapt social?

Pentru a raspunde intrebarii trebuie sa urmam regulile metodei durkheimiste, adica sa cercetam faptele externe care simbolizeaza faptul social intern. Aceste fapte externe fac parte din dreptul represiv, sunt deci fapte juridice. O legatura sociala poate fi rupta si actul acesta este denumit, in dreptul represiv, crima.
Pedeapsa este forma de manifestare sociala reactiva a legaturii sociale rupte.

Surpriza teoriei durkheimiste consta a demonstra ca o legatura sociala nu inceteaza - prin actul rupturii - sa se manifeste. Ea se manifesta intr-o alta forma sociala - decat aceea a coeziunii sau solidaritatii implicite - si anume sub forma pedepsei, Actul rupturii este crima, forma de manifestare sociala reactiva a legaturii rupte este pedeapsa. Puterea societatii, deci nu inceteaza in cazul si in cadrul legaturii rupte. Ea doar isi schimba in acest caz forma de manifestare; nu se mai manifesta ca solidaritate sau coeziune sociala nemijlocita intre membrii, ci ca pedeapsa si manie colectiva, ca razbunare.

Intr-un anume sens, in aceste cazuri puterea societatii se inteteste, sporeste, nu scade. Declinul acestei puteri sociale apare numai in cazurile in care crimele raman nepedepsite. Cand o societate, de exemplu, nu poate declansa un act de pedepsire a criminalului si a ceea ce percepe drept crima, putem spune ca are o putere sociala scazuta, ca fortele care o opresc de la pedeapsa sunt mai puternice decat ea. In asemenea cazuri se prabuseste legitimitatea autoritatii (juridice, politice, statale) si apar deceptia si anarhia. Societatile aflate sub puterea cuceritorului nu pot pedepsi, de exemplu, crimele savarsite de acesta in numele celui mai tare.

Societatea romaneasca bunaoara a fost confruntata cu asemenea epoci de grava jignire a demnitatii sale fiind in cateva randuri impiedicata de forte potrivnice sa-l pedepseasca pe cel ce-a comis crime grave. Astfel, rapirea lui Brancoveanu si a celor patru fii ai acestuia si asasinarea lor prin taierea capetelor peste puterea si vointa romanilor, ori asasinarea, de catre agentul imperial, a lui Mihai Viteazul, sunt astfel de acte in care puterea pedepsitoare a societatii a fost blocata de forte mai mari. In asemenea cazuri societatea respectiva se ridica deasupra istoriei prin martirizare si sanctificare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.