De la teoria comunitatii la teoria societatii - paradoxul societatii

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Iata dar cele doua expresii pure ale noii sociabiliAZtati - tipurile in care aceasta se intrupeaza: omul schimbului si omul de stiinta. Unul luAZcreaza cu "banii", celalalt cu conceptele; amandoi se fac purtatorii individualizati ai acestei rationalitati abstracte, numita societaAZte.
Asa cum banii sunt expresia generalitatii valorii, a generalitatii vointei si a generalitatii judecatii so[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la teoria comunitatii la teoria societatii - paradoxul societatii

Iata dar cele doua expresii pure ale noii sociabiliAZtati - tipurile in care aceasta se intrupeaza: omul schimbului si omul de stiinta. Unul luAZcreaza cu "banii", celalalt cu conceptele; amandoi se fac purtatorii individualizati ai acestei rationalitati abstracte, numita societaAZte.
Asa cum banii sunt expresia generalitatii valorii, a generalitatii vointei si a generalitatii judecatii sociale, tot astfel conceptele sunt expresia generalitatii lucrurilor.

Vointa particulara intrand in contract se transubstantiaza in "vointa pura", "reflectata". Aceasta este posibil intrucat fiecare act de schimb particular este "conform vointei tuturor, adica este considerat ca legal, deci ca obligator". Aceasta rationalitate ar garanta definitiv ordinea sociala, daca n-ar capata un caracter "paradoxal". Ea se realizeaza pe sine in masura in care scoate omul "din societate". Acesta e paradoxul capitalismului. Prin urmare societatea este, in esenta ei, o stare de razboi transfigurata intr-o generalitate noua, numita schimb social.

In masura in care aceasta stare a sociabilitatii se realizeaza, ea capata o forma fictiva, adica se realizeaza pe sine - ca societate - in afara ei insasi, sub forma unei "vointe reflectate", obiectivandu-se adica in contract, credit si bani. In forma sa suprema, societatea se exercita ca "vointa reflectata" de care asculta toti si imbraca forma de "moneda absoluta, public reprezentata", distincta de "moneda empirica".

3. Pentru moneda absoluta nimeni nu se simte responsabil, dar toti o doresc pentru fiecare in parte. Ea este deci o ratiune abstracta suprema, o vointa reflectata, absolut libera (intrucat iese de sub orice control), judecata obiectiva ultima; se afla deci in afara si dinAZcolo de orice relatie concreta, reala, este o "realitate transcendenta". Ca obiectivare suprema a societatii, ea se realizeaza pe sine in afara societatii.

Forma pe care o imbraca uneori, este aceea a asociatiei, in si prin care indivizii se unesc in afara lor, se leaga intr-o unitate exterioara lor, realizandu-se deci ca o fiinta care exista in mod independent", ca o "persoana fictiva" inzestrata cu o "vointa proprie" si cu o "capacitate de a incheia contracte si de a fixa obligatii" (p.49). Aceasta este una dintre formele prin care se realizeaza societatea ca realitate transcendentala ei insasi.
Conditia existentei reale a acestei "persoaAZne fictive" este ca societatea sa fie in ea, sa se realizeze prin ea, sa participe la ea, ca act de vointa, de judecata si de generalitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.