De la structuri segmentare la societati organizate

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Dispunerea clanurilor si deci a segmentelor variaza. Uneori sunt simplu juxtapuse formand "serii lineare". Alteori - si aceasta e o trasatura de organizare mai evoluata - "fiecare dintre ele este incapsulata intr-un grup mai vast care, format prin reuniunea mai multor clanuri, are o viata proprie si un nume special; fiecare dintre aceste grupe, la randu-le, pot fi incapsulate cu mai multe altele i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la structuri segmentare la societati organizate

Dispunerea clanurilor si deci a segmentelor variaza. Uneori sunt simplu juxtapuse formand "serii lineare". Alteori - si aceasta e o trasatura de organizare mai evoluata - "fiecare dintre ele este incapsulata intr-un grup mai vast care, format prin reuniunea mai multor clanuri, are o viata proprie si un nume special; fiecare dintre aceste grupe, la randu-le, pot fi incapsulate cu mai multe altele intr-un alt agregat inca mai intins, si tocmai din aceasta serie de incapsulari succesive rezulta unitatea societatii totale." (p.153).

"Astfel la kabyli, unitatea politica e clanul, fixat sub forma satului (djemma); mai multe djemma formeaza un trib (arch') si mai multe triburi formeaza confederatia (thak'ebilt), cea mai inalta societate politica pe care o cunosc kabylii. La fel la evrei, clanul... este ceea ce traducatorii numesc impropriu familie, o vasta societate care inchide in ea mii de persoane, descendenti dupa traditie, din acelasi stramos. Un anume numar de familii compun tribul si reuniunea acelor 12 triburi formeaza ansamblul poporului evreu" (pp.153-154).
Aceste tipuri de societati isi extrag caracteristicile de la solidaritatea mecanica.

Reamintim ca solidaritatea mecanica este solidaritatea care rezulta din asemanari si intrucat ea rezulta direct, nemijlocit, din asemanarea membrilor a fost denumita de catre Durkheim mecanica. 2. "Popoarele naturale" supravietuiesc pana in epocile moderne sub forma traditiilor descendentei (comunitati de descendenta spirituala). Acele societati care si-au conservat puternic aceste traditii si sentimentele apartenentei de neam in ciuda variatiei organizatiilor lor moderne, spunem ca ilustreaza conservarea "poporului natural" in cadrul "societatii istorice" efective. Societatile care-si pierd memoria apartenentei sunt societati istorice.

Societatea istorica s-a rupt in aceste cazuri de "poporul natural" din care a iesit. Vom observa insa, in finalul cursului consacrat lui Durkheim, ca nu exista societate cu o solidaritate pur mecanica si ca aceasta solidaritate reapare si in cadrul societatilor in care predomina solidaritatea organica, tipul organizat si deci diviziunea muncii. In realitate, solidaritatea bazata pe asemanarea membrilor corespunde fiintei colective din individ. Ea are o natura dinamica, adica se poate diminua sau se poate accentua (creste) in individ.

In realitate, potentarea acestei fiinte colective minimale din individ, chiar prin accentuarea trasaturilor similare, presupune o intensificare a trairii colective si abia astfel ia nastere omul moral si, deasupra lui, cel religios. Desigur ca Durkheim el insusi a precizat, delimitandu-se de Fustel de Coulange - profesorul sau - ca atat constiinta morala cat si cea religioasa sunt forme ale constiintei colective, in speta forme intense. El insa n-a tras toate consecintele de aici. Sa retinem, oricum, ca dinamica societatii in istorie nu exclude posibilitatea accentuarii trasaturilor "poporului natural" in manifestarile societatii istorice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.