De la simbol si structuri simbolice la reprezentarile modelului cultural

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.88

nivel: Facultate

Actualitatea este o structura simbolica prin care prezentul exista in spatiul cultural. Prezentul ni se infatiseaza ca actualitatea si cotidianitate. Actul care sta la baza oricarei actiuni culturale, experienta a praxis-ului inseamna actuare, in sensul unei performante neintrerupte de acte culturale, (de ex. institutionalizari), prin care omul isi face mereu lumea sa, ca lume umana, prin conflict[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la simbol si structuri simbolice la reprezentarile modelului cultural

Actualitatea este o structura simbolica prin care prezentul exista in spatiul cultural. Prezentul ni se infatiseaza ca actualitatea si cotidianitate. Actul care sta la baza oricarei actiuni culturale, experienta a praxis-ului inseamna actuare, in sensul unei performante neintrerupte de acte culturale, (de ex. institutionalizari), prin care omul isi face mereu lumea sa, ca lume umana, prin conflictul dintre traditie si inovatie, potentat mai cu seama in modernitate.

Actualitatea moderna inseamna o continua ruptura cu traditia, a fi actual insemnand depasire continua a ceea ce este acum, prin prezentificare. De cealalta parte, cotidianitatea, in sensul descrierii lui "acum" ( Heidegger), niveleaza ruptura produsa de actualizare, ca omogenizare a dimensiunii temporale, producere de uniformitate necesara unei perceptii a normalitatii. Am folosit exemplul actualitatii si cotidianitatii pentru a sugera existenta reprezentarilor pe care omul le construieste pentru a da seama, a explica si intelege lumea in care exista.

Dar aceasta tine doar de reprezentarea prezentului, in modernitate. Aceasta nu este insa singura reprezentare temporala care a modelat cultura. Cea a unui viitor etern, cum sunt profetiile religioase ori ideologice, pornesc de la un prezent precar, pentru a configura un spatiu al utopiei care transcende actualitatea, folosindu-se totusi de aceasta. La fel, revizitarea trecutului cultural, reinventarea sa, asa cum s-a procedat de romanticii germani in privinta Greciei si Romei antice, ori a trecutului national glorios de catre istoricii scolii romantice, dovedesc alte forme de structurarea simbolica si reprezentare culturala.

Intr-o viziune organicista, dezvoltata mai cu seama de gandirea romantica preluata apoi de cea pozitivista, cultura arhaica contine deja aceasta retea de simboluri, in forma sincretica a religiosului. Dar nu trebuie credem ca acestea pre-exista experientei modernitatii, ca nu se desparte de acestea definitiv. Aici putem gasi si sursa unei viziuni asupra culturii moderne, una continuand o linie a traditiei, avand deci un caracter de continuitate si evolutie, iar alta de discontinuitate, de intrerupere. Ambele se preocupa de necesitatea comprehensiunii modului in care reprezentarile culturale apar, ambele pun la temeiul acestora structuri simbolice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.