De la regele Alfred la regele Canut

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

E crescut intr-o vreme de invazii, in larma luptelor, si trei din fratii sai sunt ucisi infruntand dusmanul. BolAZnav, sensibil, are energia infirmilor care se vor puAZternici. Excelent calaret, mare vanator, este incercat din copilarie si de dorinta de a se instrui. "Dar, vai! ceea ce dorea mai mult: sa invete artele liberale [1], nu prea era posibil, caci, pe vremea aceea, adevaratii savanti nu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la regele Alfred la regele Canut

E crescut intr-o vreme de invazii, in larma luptelor, si trei din fratii sai sunt ucisi infruntand dusmanul. BolAZnav, sensibil, are energia infirmilor care se vor puAZternici. Excelent calaret, mare vanator, este incercat din copilarie si de dorinta de a se instrui. "Dar, vai! ceea ce dorea mai mult: sa invete artele liberale [1], nu prea era posibil, caci, pe vremea aceea, adevaratii savanti nu mai existau in regatul WesAZsex".

La batranete avea sa spuna ca marea durere a vietii sale fusese ca, pe vremea cand avea varsta si ragazul sa invete, nu gasise profesori si ca, pe vremea cand reusise sa adune in jurul lui pe saAZvanti, fusese atat de ocupat cu razboaiele, grijile adAZministrative si infirmitatile, incat nu putuse citi atat cat ar fi vrut. Adolescent, se dusese in pelerinaj la Roma, unde papa il facuse consul, apoi, intors in Anglia, se distinsese pe langa fratii sai in lupta impotriva "armatei" daneze. Cand ultimul dintre ai sai fu ucis, Alfred fu ales rege de Witan, care-l preferase nepotilor sai, prea tineri pentru a domni in timp de razboi.

II. Inca din primul an al domniei sale, trebui sa poarte lupte cu danezii si, neavand decat un pumn de oameni, fu batut. Asa cum au facut deseori regii franci si saxoni, cumpara pacea de la "armata" daAZneza, platindu-i un tribut. Dar succesul santajului nu putea decat sa-l incurajeze pe adversar sa-si reAZinceapa manevra. Danezii ocupara nordul si estul, apoi, dupa terminarea acestei cuceriri, o noua hoarda, sub conducerea regelui pagan Guthrun, navali in Wessex.

Fu mai intai o panica generala. Alfred trebui sa fuga aproape singur in insula Athelney si acolo, in mijlocul mlastinilor, construi impreuna cu oamenii sai o mica fortareata. Aproape de locul acesta a fost gasita in secolul al XVII-lea, ingropata in pamant, o admirabila bijuterie din email cloazonat, aur si cristal, care poarta inscriptia: "Al-fred a pus sa ma cizeleze".

Celebra "bijuterie a lui Alfred", pe care regele a pierdut-o in timpul fugii sale, este acum intr-un muzeu din Oxford, martuAZrie a adevarului vechilor cronici. Regele statu asAZcuns toata iarna in mijlocul mlastinilor, in timp ce danezii se credeau stapani peste Wessex. Cam pe vremea pastelor iesi din ascunzatoare si convoca in secret, la locul denumit Piatra lui Egbert, fyrd-urile din Somerset, Wiltshire si Hampshire.

Bucuria taranilor saxoni, regasindu-si regele in viata, fu atat de mare incat voira s-o porneasca de indata, impreuna cu el, impotriva "armatei" danezilor. Aceasta fu urmarita pana la linia sa de aparare, unde, fiind asediata si nemaiavand cu ce se hrani, se hotari sa se predea. Alfred accepta sa-i lase in viata, dar ceru ca "armata" sa paraseasca WesAZsex-ul si ca Guthrun si principalele capetenii daAZneze sa se boteze.

Trei saptamani mai tarziu, Guthrun si inca douazeci si noua de sefi primira boteAZzul, nasul lor fiind regele insusi. Apoi se semna un pact si se stabili o frontiera intre Danelaw [2] si Wessex. De atunci danezii ramasera stapani pe est si nord, si Alfred putu domni in pace asupra teri-toriilor situate la sud de aceasta frontiera.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.