De la noi la Cladova

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.34

nivel: Gimnaziu

Gala Galaction este unul din poeții însemnați ai literaturii române și în viața spirituală.
Nuvela “ De la noi la Cladova “ este o operă epică. În operă se narează întâmplări care-l au ca personaj principal pe preotul Tonea , zis și “ popa Tonea “ .

Nuvela este o specie a genului epic, cu un singur fir narativ , cu un conflict puternic , iar personajel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la noi la Cladova

Gala Galaction este unul din poeții însemnați ai literaturii române și în viața spirituală.
Nuvela “ De la noi la Cladova “ este o operă epică. În operă se narează întâmplări care-l au ca personaj principal pe preotul Tonea , zis și “ popa Tonea “ .

Nuvela este o specie a genului epic, cu un singur fir narativ , cu un conflict puternic , iar personajele-puține la număr –sunt caracterizate succinct în funcție de contribuția lor în desfășurarea acțiunii. Cantitativ , nuvela are întindere mai mare decât povestirea, dar mai scurtă decât romanul.

Tema nuvelei este iubirea, o iubire nebună , declanșatoare de evenimente.
Titlul “ De la noi la Cladova” reprezintă spațiul în care are loc desfășurarea unor suspine și zbuciumuri .
Fiind o operă epică , acțiunea este relatată de către un narrator , la persoana a – III-a și se structurează pe momente ale subiectului .
În expozițiune este prezentat protagonistul acțiunii “ popa Tonea” și mustrările conștiinței lui , înfăptuite de unele lucruri și viața precedentă în urma păcatului , alături de familia sa și credincioșii evlavioși .

Sosirea bunului său prieten văduv , însoțit de o ființă femeiască mai tânără decât el, în biserica lui și începutul unui fior de dragoste , reprezintă intriga acțiunii .

Desfășurarea acțiunii ilustrează încercărilor preotului de a ajunge la iubirea lui târzie și încercărilor de sustragere și încălcare a lucrurilor bisericești .

Jupân Traico rugă preotului să îi împrumute niște bani cu dobândă.Preotul acceptă deoarece era un bun prieten și un bun platnic.Aceștia sunt invitați la masă , unde preotul și tânăra Borivoje se sorbeau din priviri , însă aveau și un sentiment de nesiguranță.
După câteva zile după plecarea lor , preotul a întâlnit în cale o sârboaică care îi spuse în taină faptul că tânăra arde de dorul lui .

Sub pretextul venirii sărbătorilor , jupînul Traico îi trimise înștiințare preotului ,să meargă după prima dobîndă .El se sfătui cu vâslarii , să îl aștepte că va sosi îndată , însă planurile i-au fost încurcate de către Simion , fiul lui moș Simion , care îi ceruse de îndată să meargă pentru a îl spovedi și împărtăși pe tatăl său .Preotul deținea la el cele sfinte , însă la presiunile vâslarilor , și-a luat și cele sfinte cu el , ceea ce încalcă regulile bisericești .

Punctul culminant îl reprezintă momentul când ajunge la casa celor doi , unde Borivoje îl invită înăuntru .Dragostea dintre cei doi este una reciprocă . Dunărea este aceea care asistă la zbuciumul celor doi , când liniștită , când mânioasă.

Remarcabilă este în nuvelă descrierea zbuciumului preotului Tonea. Preotul este uman , el se stăpânește , o ocolește pe iubita lui , dar plînge “ pe cununa biruinței sale “ .

Deznodământul dezvăluie unele evenimente tragice. Borivoaica , fiind ocolită de preot , cade în boală . Preotul în drum spre jupân Traico , aude urlete disperate de ajutor întrucât se stingea un suflet fără preot ..Apele se învolburaseră , iar vâslarii erau îngrijorați însă preotul i-a asigurat că toate vor fi bine , fiindcă cele sfinte erau la el . Borivoje era în suferință în ceasul al –XII-lea.

Momentul unicei fericiri a celor doi a fost ultima întâlnire ,fără de păcat , cu condiția atotdivină și atotcurățătoare.
Personajul principal , “ popa Tonea “ , este ca și alte personaje ale lui Galaction , preotul ideal supus unei grea încercări .
El era considerat ușă de biserică și împlinitor poruncilor lui Dumnezeu.Îi conferă o admirație respectabilă , faptul ca își recunoaște propriile greșeli și își cere iertare păcatelor ce le-a făcut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.