De la geneza etnica la geneza statala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Culturi specifice- Basarabi,pentru epoca Hallstatt, Ferigile si Barsesti,asociate epocii La Tene. Limba geto-dacilor reprezenta un dialect al limbii tracice, apartinand limbilor indo-europene din grupa SATEM (la fel ca si limba illirilor, a slavilor,persana, scitica, sanscrita). S-au pastrat in limba romana doar 160-170 cuvinte dacice cu derivatele lor.Ele reprezinta nume de plante si animale (me[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la geneza etnica la geneza statala

Culturi specifice- Basarabi,pentru epoca Hallstatt, Ferigile si Barsesti,asociate epocii La Tene. Limba geto-dacilor reprezenta un dialect al limbii tracice, apartinand limbilor indo-europene din grupa SATEM (la fel ca si limba illirilor, a slavilor,persana, scitica, sanscrita). S-au pastrat in limba romana doar 160-170 cuvinte dacice cu derivatele lor.Ele reprezinta nume de plante si animale (mentionate de Dioscoride), hidronime si toponime (mentionate de Ptolemeu) si antroponime pastrate in inscriptiile din epoca romana.

Religia se caracterizeaza prin politeism, dubla orientare uraniano-chtoniana si ritul funerar al incineratiei.Divinitatile mentionate in izvoarele grecesti sau latine sunt GEBELEIZIS (la Herodot),ZALMOXIS (la Herodot si Platon),GRADIVUS (zeu al vegetatiei pomenit de Vergiliu),"MARTE"(un zeu al razboiului pomenit sub acest nume de Ovidiu) si BENDIS (asimilata Dianei). Despre preotimea geto-daca aflam de la Flavius Josephus, Cassius Dio si Iordanes,care accentueza asupra sfinteniei lor dar si a vastelor lor cunostinte in domeniul scrierii si al stiintei, precum si asupra autoritatii lor morale si juridice.

In epoca clasica,centul religios al lumii geto-dace este muntele sfant KOGAIONON, probabil un complex de sanctuare din Muntii Orastiei.
Structura sociala se contureaza in a doua epoca a fierului prin constituirea unei puternice aristocratii tribale (aristocratie militara, clericale si funciara), cunoscuta la geto-daci sub numele de TARABOSTES sau PILEATI si a unei numeroase categorii de oameni liberi, COMATI.

Existenta aristocratiei este dovedita prin aparitia cetatilor pe inaltimi (la Batca Doamnei,Polovraci,Capalna,Costesti), a mormintelor princiare (descoperite la Racatau, Popesti,Cugir) si prin atestarea unor uniuni tribale conduse de "regi" ("basilei") anterioare statului lui Burebista. Structurile politice anterioare organizarii statale sunt reprezentate de uniuni tribale conduse de "basilei" locali,atestati prin asocierea cu emisiunile monetare,cu centrele fortificate descoperite arheologic si prin mentiuni in izvoare, referitoare la evenimente politice ale epoci:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.