De la economia restransa la economia generala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Sa rizi de filosofie (de hegelianism) - aceasta este, de fapt, forma trezirii - presupune, asadar, o intreaga "disciplina", o "metoda de meditatie" ce recunoaste caile filosofului, ii intelege jocul, ii vicleneste vicleniile, ii manipuleaza cartile de joc, il lasa sa-si desfasoare strategia, ii confisca, insusindu-si-le, textele. Dupa care, gratie acestei munci pregatitoare - iar, pentru Bataille,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la economia restransa la economia generala

Sa rizi de filosofie (de hegelianism) - aceasta este, de fapt, forma trezirii - presupune, asadar, o intreaga "disciplina", o "metoda de meditatie" ce recunoaste caile filosofului, ii intelege jocul, ii vicleneste vicleniile, ii manipuleaza cartile de joc, il lasa sa-si desfasoare strategia, ii confisca, insusindu-si-le, textele. Dupa care, gratie acestei munci pregatitoare - iar, pentru Bataille, filosofia este tocmai munca prin excelenta -, rupindu-se insa energic, pe furis, imprevizibil de ea, ca o tradare sau ca o desprindere, izbucneste taios risul.

Si, din nou, in momente privilegiate care sint mai degraba miscari schitate ale expeAZrientei, rare, discrete, usoare, lipsite de neghiobie triumfatoare, departe de piata publica, cit mai aproape de ceea ce risul ia in deridere: de angoasa, in primul rind, pe care nu trebuie nici macar s-o numim negativul risului, sub amenintarea de a fi din nou inghititi de discursul hegeliaa Si presim-tim deja, in acest preludiu, ca imposibilul la care mediteaza Bataille va avea totdeauna forma aceasta: cum, dupa ce discursul filosofiei a fost epuizat, sa mai inscriem in lexicul si in sintaxa unei limbi, ale limbii noastre, care a fost si limba filosofiei.

ceea ce, totusi, excede opozitiile conceptuale dominate de aceasta logica comuna? Necesar si imposibil, acest exces avea sa faca discursul sa se plieze intr-o bizara contorsiune. Si, desigur, sa-l constringa la o explicatie nesfirsita cu Hegel. Dupa un intreg secol de rupturi, de "depasiri", cu sau fara ..rasturnari", rareori o raportare la Hegel a fost atit de greu de definit: o complicitate fara rezerve insoteste discursul hegelian, il "ia in serios" pina la capat, fara nici o obiectie privind forma filosofica, in vreme ce un anumit hohot de ris il excede si ii distinge sensul, semnaleaza, oricum, putinul de "experienta" cit un virf de cutit care il disloca el insuti;

ceea ce nu se poate face decit daca ochesti cu precizie si stii de ce rizi Asadar, Bataille i-a luat in serios si pe Hegel, si cunoasterea absoluta1. Iar a lua in serios un astfel de sistem - Bataille stia foarte bine acest lucru - insemna sa-ti interzici sa extragi din el concepte sau sa-i manipulezi niste propozitii izolate, sa scoti din el efecte transportindu-le in elementul unui discurs care le este strain: "Gin-direa lui Hegel este atit de solidara cu ea insasi, incit nu-i poti pri-cepe sensul decit in necesitatea miscarii care-i da coerenta" (ibid.).

Bataille a pus fara doar si poate la indoiala ideea sau sensul inlanAZtuirii din ratiunea hegeliana, fiind insa silit s-o gindeasca, astfel, in totalitatea ei si fara sa-i ignore rigoarea launtrica. Am putea descrie chiar scenic, dar n-o vom face aici, povestea raporturilor lui Bataille cu diferitele chipuri ale lui Hegel: cel care si-a acceptat "sfisierea absoluta"2; cel care "a crezut ca isi pierde mintile"-^; cel care, intre Wolff si Comte si "stoluri de profesori", la aceasta "nunta de tara" care este filosofia. nu-si pune nici o intrebare, pe cind, "bolund la cap, doar Kierkegaard te mai ia la intrebari"4; cel care, "catre sfirsitul vietii",.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.