De la citat la grefa textuala

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

In ce constau insa acesti "termeni" cu valoare de germeni activi prin diseminare? Raspunsul e ceva mai greu de dat, dar el poate fi aproximat enumerand elementele a caror diseminare e urmarita in cele trei eseuri din volumul aparut in 1972 (La Pharmacie de Platon, La double seance, La Dissemination). O observatie preliminarie se impune - si ea ne va ajuta sa masuram distanta intre mecanismul disem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la citat la grefa textuala

In ce constau insa acesti "termeni" cu valoare de germeni activi prin diseminare? Raspunsul e ceva mai greu de dat, dar el poate fi aproximat enumerand elementele a caror diseminare e urmarita in cele trei eseuri din volumul aparut in 1972 (La Pharmacie de Platon, La double seance, La Dissemination). O observatie preliminarie se impune - si ea ne va ajuta sa masuram distanta intre mecanismul diseminarii si mistica orfica a semintei. Diseminarea - subliniaza Derrida intr-o nota din La double seance - "nu poate deveni semnificant originar, centrul ultim, locul propriu al adevarului.

Ea reprezinta, dimpotriva, afirmarea acestei non-origini, locul vid, spatiile albe carora nu li se poate da sens, multiplicand [Oe] la infinit jocul substitutiilor" [3]. "Termenul", "elementul atomic" diseminat, nu are asadar nimic din sacralitatea orfica a semintei; el nu comporta o semnificatie in sine, un sens preexistent; in sine, el este vidul, spatiul gol, important nu ca element "prim" ce va alcatui prin juxtapunere textul, ci ca pur suport al procesului, al "operatiei" de producere textuala. Ca atare, un asemenea germene poate fi litera - sau grupul de litere - multiplicat printr-un joc anagramatic ce aminteste ipoteza anagramelor lansata de Saussure sau a paragramelor Kristevei.

In traditie saussuriana, Derrida identifica "stralucita distribuire" a grupului OR (cu conotatiile alchimice ale aurului) intr-o pagina din Mallarme: "Semnificantul OR (O + R) e distribuit aici, stralucitor, in piese rotunde de toate dimensiunile: AİdehORs>>, AİfantasmagORiques>>, AİtresOR>>, AİhORizon>>, AİmajORe>>, AİhORs>> [Oe] Atari Aİavalanse de aur (or)>> desfid metodic orice fenomenologie, orice semantica, orice psihanaliza a imaginatiei materiale. Ele dejoaca sistematic opozitiile dintre sintactic si semantic, dintre fond si forma, dintre fond si figura, dintre figura si sens propriu, dintre metafora si metonimie" [4].

Elementul vid de generare a textului poate fi insa si o structura sintactica - si Derrida urmareste sintaxa mallarmeana ca modalitate de ambiguizare semantica ("excesul ireductibil al sintacticului asupra semanticului" [5]). Cel mai adesea insa, germenii textuali se manifesta sub forma unor citate de intindere variabila. La limita, textul se poate declara "o tesatura de Aİcitate>>", asa cum se intampla in cazul eseului La Dissemination, in a carui prezentare termenul de "citat" apare intre ghilimele, ceea ce inseamna ca apare, in acceptia lui Derrida, ca "dublu marcat".

"Dubla marcare" insemneaza, in cazul cuvintelor izolate, utilizarea cuvintelor marcate prin ghilimele ca elemente apartinand unui discurs strain. Dubla marcare e un procedeu constructiv al "strategiei" deconstructiviste, care pune problema "paleonymiei", adica a "numelor pastrate", a cuvintelor vechi ce au dobandit o semnificatie contrarie celei initiale, polemic-distrugatoare in raport cu ea. Spre pilda, dupa experienta mallarmeana, literatura devine "literatura", si termenul "dublu marcat" numeste in continuare "ceea ce se sustrage deja literaturii in acceptie traditionala, si nu se sustrage doar, ci o si distruge in mod implacabil" [6].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.