De la avantul carolingian la secolul al X-lea

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Roma nu asteptase invaziile anglo-saxone ca sa-si trimita misionari in Bri-tannia Maior, iar o parte din populatiile celtice din insula fusese deja crestiAZnata. Dar anglo-saxonii erau inca pagini, si nici britanii, nici preotii lor nu pareau sa simta nici cea mai mica dorinta de a-si ajuta cotropitorii sa ajunga in rai. La lista pacatelor care, dupa spusele istoricului lor Gildas, le-au adus pede[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la avantul carolingian la secolul al X-lea

Roma nu asteptase invaziile anglo-saxone ca sa-si trimita misionari in Bri-tannia Maior, iar o parte din populatiile celtice din insula fusese deja crestiAZnata. Dar anglo-saxonii erau inca pagini, si nici britanii, nici preotii lor nu pareau sa simta nici cea mai mica dorinta de a-si ajuta cotropitorii sa ajunga in rai. La lista pacatelor care, dupa spusele istoricului lor Gildas, le-au adus pedeapsa cerului, Beda adauga nepasarea de care dadeau dovada in a-i invata credinta crestina pe saxonii, sau englezii, "care locuiesc in Britannia impreuAZna cu ei".

Acest genti Saxonum sive Anglorum secum Britanniam incolenti este un eufemism. Dar, fie ca ii acuzam, fie ca ii intelegem, fapt este ca Roma nu se putea bizui pe britani in crestinarea noilor populatii ale insulei si a trebuit sa-si asume sarcina evanghelizarii lor. Cronica anglo-saxona noteaza, in 596: "in acest an, papa Grigore 1-a trimis in Britannia pe Augustinus impreuna cu multi calugari, ca sa le propovaduiasca englezilor cuvintul lui Dumnezeu." in Istoria ecleziastica a poporului englez, Beda istoriseste cu mult farmec si multa prospetime povestea acestei misiuni si a succeselor pe care le-a repurtat inca de la inceput. Acestea sint primele elemente ale istoriei culturii intelectuale a Europei medievale.

Aflam, inca din anul 601, pe cind Augustinus fusese deja hirotonit ca primul episcop de Canterbury, ca Grigore cel Mare, care urmarea cu mare atentie aceasta misiune indepartata, i-a trimis noi misionari, impreuna cu vase si odoare bisericesti, necnon et codices plurimos1. Despre ce carti e vorba? Nu stim, dar poate ca intre ele se afla deja, pe linga cartile necesare evanAZghelizarii si cultului, si vreo Grammatica elementara. Recrutarea unui cler autohton se impunea; a inceput de timpuriu si a sporit intr-un ritm surprinAZzator de rapid.

inca din 644, un preot englez a ajuns episcop de East Anglia, iar succesorul lui avea sa fie tot un anglo-saxon; ih 655, un saxon din vest, Deusdedit, devenea al saselea succesor al lui Augustinus la scaunul episcopal din Canterbury. A trebuit sa inceapa prin a-i invata pe acesti pagini limba Bisericii, si asa va fi inceput importarea unui rudiment de cultura latina la noile populatii ale Angliei.
in orice caz, este cert ca, pe la mijlocul secolului al Vll-lea, adica la aproAZximativ saizeci de ani dupa sosirea lui Augustinus, Roma socotea ca trebuie sa trimita in Anglia misionari care sa fie si carturari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.