De la antropogeneza la etnogeneza

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Tehnica slefuirii si perforarii, trecerea de la economia "pradatoare" la una productiva, de la cules la cultivarea plantelor, de la vanatoare la domesticirea si cresterea animalelor, inventarea olaritului, a rotii, a torsului, tesutului, perfectionarea navigatiei, transportarea la distante mari a unor blocuri de piatra si constructia monumentelor megalitice, toate acestea sunt cuceriri care justif[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De la antropogeneza la etnogeneza

Tehnica slefuirii si perforarii, trecerea de la economia "pradatoare" la una productiva, de la cules la cultivarea plantelor, de la vanatoare la domesticirea si cresterea animalelor, inventarea olaritului, a rotii, a torsului, tesutului, perfectionarea navigatiei, transportarea la distante mari a unor blocuri de piatra si constructia monumentelor megalitice, toate acestea sunt cuceriri care justifica caracterizarea acestei perioade ca o veritabila "revolutie neolitica".

Se produc si alte schimbari profunde in plan economic dar si in habitat. Alimentatia continua sa se bazeze in mare parte pe cules, vanatoare si pescuit, dar omul incepe sa vada in animal nu numai sursa de hrana (carne, lapte), dar si sursa de imbracaminte, folosirea acestuia pentru tractiune, pentru carat poveri si atunci tinde sa il domesticeasca; domesticirea animalelor determina pentru anumite grupuri reluarea modului de viata nomad. Dar domesticirea animalelor (ocupatie barbateasca), ca si cultivarea plantelor (ocupatie feminina, la inceput), impun pentru multe grupuri mentinerea sau trecerea la viata sedentara; acest lucru va favoriza traiul in grupuri mari, ceea ce este o premisa pentru constituirea asezarilor stabile (sate) si pentru no noua organizare familiala si sociala.

Cultura cerealelor si domesticirea animalelor. Din cele peste 100000 de specii de animale doar circa 50 au fost domesticite: primul animal domesticit este cainele (mileniul al VIII-lea), urmat apoi, in mileniul al VII-lea, de oaie, capra, bou, porc, iar in mileniile IV-III, calul etc.Primele plante cultivate de om sunt cerealele - care in alimentatie vor detine un loc mai important decat legumele - , tuberculele, fructele (maslinul, curmalul, smochinul.

Primele culturi de cereale se realizeaza, in mileniul al VII-lea, in Asia Mica si in Asia de Sud-Vest, unde cresteau in stare salbatica, ca de altfel si in Peninsula Balcanica. Prima cereala cultivata este orzul (cultivat in neolitic din China pana in Anglia), apoi graul (mileniul al VI-lea in Orientul Apropiat) ale carui trei tipuri principale s-au raspandit in Europa si Asia, ovazul si secara; orezul este atestat in sud-estul Asiei in mileniul al II-lea i. Ch., dar in China se pare ca s-a cultivat mai inainte; meiul incepe sa se cultive in China, India, Mesopotamia,

Mexic (in America, unde agricultura incepe dupa 4000 de ani fata de zona originara a cultivarii plantelor care este Asia de Sud-Vest se cultiva in principal porumb); fasolea incepe sa fie cultivata in America si Europa; bumbacul incepe sa fie cultivat in Mexic in mileniile IV-III, iar in India in mileniul al V-lea; cartoful se cultiva, incepand cu mileniul al II-lea i. Ch. in cele doua Americi, in acelasi timp cu dovleacul; vita de vie se cultiva mai intai in nordul Mesopotamiei, Siria, Palestina; smochinul, prunul, ciresul, piersicul, parul, marul se pare ca sunt originare tot din sud-vestul Asiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.