De ce spunem ca miscarea moderna este mai mult decat un stil?

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.73

nivel: Facultate

Arhitectii care adoptau stilurile de dinaintea miscarii moderne erau preocupati mult mai mult de estetica edificiului pe care il proiectau decat de functionalitatea acestuia, ceea ce a permis incadrarea operelor lor in granitele conventionale care sunt stilurile. Avangarda modernista a sustinut principii care constituiau o schimbare radicala fata de tot ce fusese construit inainte. Schimbarile, ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De ce spunem ca miscarea moderna este mai mult decat un stil?

Arhitectii care adoptau stilurile de dinaintea miscarii moderne erau preocupati mult mai mult de estetica edificiului pe care il proiectau decat de functionalitatea acestuia, ceea ce a permis incadrarea operelor lor in granitele conventionale care sunt stilurile. Avangarda modernista a sustinut principii care constituiau o schimbare radicala fata de tot ce fusese construit inainte. Schimbarile, care sunt vizibile in primul rand la nivelul formelor, au fost generate de un concurs de factori.

In primul rand, o data cu evolutia gradului de cultura, civilizatie si dezvoltare tehnologica a omenirii a aparut nevoia conceperii unor noi tipuri de edificii, care serveau diferitelor scopuri care s-au formulat in timp. Insa pentru construirea acestor noi tipuri de cladiri trebuiau propuse forme noi, care nu mai fusesera utilizate pana atunci. Furnizarea acestora a fost facuta posibila de aparitia unor noi tipuri de materiale de constructii si implicit a noi tehnici de constructie. Metalul si betonul armat au inlocuit piatra, caramida si lemnul, oferind posibilitatea unor deschideri si inaltimi mai mari ale spatiului construit.

Iar nu in ultimul rand, datorita cresterii nivelului educatiei, au aparut ideologii si directii noi in mersul gandirii, care au generat aspiratii noi la nivel spiritual. Atat problemele de mai sus cat si propuneri pentru a le solutiona au fost sesizate si sintetizate de avangarda modernista, a carui voce poate fi considerata cea a lui Charles Edouard Jeanneret-Gris. Introducerea celei de-a doua editii a cartii "Vers une architecture" incepe cu: "En 1924, en tous pays, . In opinia mea, ultima fraza sintetizeaza perfect diferenta intre miscarea moderna si un simplu stil. Le Corbusier a enuntat in cartea sa trei principii pentru arhitecti ( Trois rappels a MM. les architectes ) si unul pentru ceilalti oameni (Des yeux qui ne voient pas). Le Corbusier sustinea o arhitectura determinata prin curatenia formelor. Volumul, planul si suprafata precum si volumele simple (paralelipiped, con, sfera, cilindru, etc.) erau noile "instrumente" care construiau noua arhitectura.

Astfel a aparut o ruptura radicala de tot ce era anterior, deoarece simboliza o gandire a spatiului ca volum, nu ca masa.
Spre deosebire de toate celelalte moduri anterioare de a gandi un spatiu, cel propus de avangarda modernista punea omul ( indiferent de categoria sociala ) pe primul plan. Astfel, relatia dintre om si spatiul construit a devenit principalul criteriu dupa care se proiecta un spatiu. Dupa principiul enuntat de Louis Sullivan, "form follows function", edificiile nu mai erau gandite considerand doar functiile lor estetice, ci mai ales tinant cont de functionalitatea lor si modul in care spatiul poate sa ofere confort si utilitate omului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.