De ce s-a prabusit sistemul comunist

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Apoi, chiar si cel care spune adevarul cu toata credinta risca sa rosteasca doar adevarul lui. Istoricii nu se incumeta inca, pentru ca este prea devreme si pentru ca nu au acces la documente. Mai exista si dezavantajul ca anumite documente esentiale au fost definitiv distruse, pot fi distruse in momentul unei schimbari a puterii politice sau vor fi distruse in viitor, inainte sa le treaca termenu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De ce s-a prabusit sistemul comunist

Apoi, chiar si cel care spune adevarul cu toata credinta risca sa rosteasca doar adevarul lui. Istoricii nu se incumeta inca, pentru ca este prea devreme si pentru ca nu au acces la documente. Mai exista si dezavantajul ca anumite documente esentiale au fost definitiv distruse, pot fi distruse in momentul unei schimbari a puterii politice sau vor fi distruse in viitor, inainte sa le treaca termenul de prescriptie. Cititorilor din viitor trebuie sa li se spuna ca in momentul acesta nici o mare biblioteca a Romaniei nu poate pune la dispozitie presa anilor 1990-1992, fie pentru ca nu a colectat-o, fie pentru ca o depoziteaza in magazii impenetrabile.

O mentalitate inapoiata si cumva iresponsabila alimenteaza ideea ca informatia despre adevar trebuie ascunsa acum, deoarece apartine generatiilor viitoare, Istoriei. Nimic mai periculos. Adevarul are functie continua si devine inutil pentru Istorie, pentru istoria care se creeaza in fiecare clipa, daca este aflat atit de tirziu incit sa nu mai poata influenta evenimentele in curs. Lectia Istoriei s-ar reduce in fapt la o arheologie mentala. Acestea sunt simptomele unei natiuni moarte, nu ale unei natiuni vii.

Sunt simptomele unei natiuni care, pe masura ce evolueaza in Istorie, o si ingheata imediat, sedimentind-o in straturi sterile sau, mai grav, propagandistice, motiv pentru care natiunii romane va continua sa i se intimple evenimente neprevazute, produse de altii sau aparute aleator. Este inca unul din motivele pentru care Romania traieste astazi la intimplare, chinuindu-se sa gestioneze o sumedenie de probleme tisnite aparent din senin. Ele provin in realitate din trecut si se desfasoara ciclic in istoria noastra moderna si contemporana.

De ce? Pentru ca Romania nu a rezolvat la timp nici una din problemele sale structurale si in primul rind cea a raportului armonic intre societate si stat, astfel ca, la solutii improvizate, Istoria a raspuns cu improvizatii politice, economice si sociale, lasind mereu, la sfirsitul fiecarei fraze despre destinul natiunii romane, in loc de punct un semn de intrebare. Este, asadar, datoria scriitorului sa intervina, punind cu temeritate cuvintul acolo unde Istoria a lasat doar un rind de puncte- puncte.

Mai intii o precizare necesara. Asa cum am aratat la inceputul volumului l , atunci cind folosim cuvintul revolutie ne referim de obicei la partea violenta a evenimentelor, insa evenimentele sociale, politice sau militare concentrate in termenul de revolutie sunt in realitate un proces politic sau politico-militar care se intinde pe o anumita perioada de timp.

Este perioada in care se produc transformari decisive, fundamentale, de trecere de la un sistem politic la altul, de la un regim la alt regim. De aceea, mai corect este a considera ca ceea ce numim conventional "revolutia din decembrie 1989" a fost, din punct de vedere strict teoretic, un proces revolutionar in care s-au regasit citeva subcategorii istorice: subversiunea, diversiunea, greva generala, revolta populara, puciul, constituirea unui centru de putere, contrarevolutia, lovitura de stat, contralo-'tvra de stat.

Prin urmare, cei care intreaba mereu daca a fost evolutie sau lovitura de stat fac in primul rind o confuzie notionala. I ovitura de stat este de cele mai multe ori parte a unei revolutii, nu echivalentul ei. Bineinteles, evenimentele vor ramine in istorie sub formula deja consacrata si comoda de "revolutia din decembrie", cu toate ca procesul revolutionar poate fi corect limitat intre 14 decembrie 1989 si 20 mai 1990. La 14 decembrie a avut loc la Iasi prima tentativa de revolta populara legata direct de schimbarea regimului politic.

Nu discutam deocamdata cum a fost pregatita si de cine, dar in mod cert a fost legata de acelasi fenomen care s-a produs cu succes la Timisoara si s-a finalizat la Bucuresti. La 20 mai 1990 starea de legitimitate revolutionara -- care inlocuieste legitimitatea politica a unui stat pentru o scurta perioada de timp -- a incetat o data cu primele alegeri confirmate oficial ca libere si simultan cu formarea primului Parlament, adica a primei institutii legitime a noului regim. Unii comentatori romani si citiva analisti straini refuza termenul de revolutie, deoarece definitia sa, ca proces istoric, ar fi marxista. Ei fac acest lucru de cele mai multe ori din dorinta de a convinge ca in decembrie 1989 a avut loc o lovitura de stat data de Ion Iliescu si de acolitii sai prosovietici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.