De ce Nurnberg

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Folosirea fortei in raporturile dintre state trebuie interzisa pentru totdeauna. Aceasta este una dintre marile probleme imperative ale prezentului, si Nurnbergul constituie un argument de o uriasa valoare.
Mai este oare necesar sa rascolesti trecutul? Unul dintre avocatii criminalilor de razboi rostea patetic la Nurnberg : "Aici, la Nurnberg, ma gandesc la simplul si frumosul dicton al ev[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: De ce Nurnberg

Folosirea fortei in raporturile dintre state trebuie interzisa pentru totdeauna. Aceasta este una dintre marile probleme imperative ale prezentului, si Nurnbergul constituie un argument de o uriasa valoare.
Mai este oare necesar sa rascolesti trecutul? Unul dintre avocatii criminalilor de razboi rostea patetic la Nurnberg : "Aici, la Nurnberg, ma gandesc la simplul si frumosul dicton al evului mediu german : Geschehenes hat keinen Umkehr (Ceea ce s-a petrecut nu se poate schimba)." Cu alte cuvinte : Nu are rost sa se mai revina asupra trecutului pentru ca tot nu se mai poate face nimic.

Asa sa fie oare ? Oare simpla uitare a unor decenii care au impins omenirea la marginea unei catastrofe totale, amenintand popoare intregi cu sclavia pentru generatii si generatii, poate ajuta umanitatea in drumul ei spre progres ?
"Constient de necesitate de a stabili un text autentic al Procesului marilor criminali de razboi germani, Tribunalul Militar International a hotarat publicarea dezbaterilor. Aceasta lucrare este editata in cele patru limbi - franceza, engleza, rusa si germana - folosite in cursul audierilor. Documentele retinute ca probe sunt reproduse doar in textul lor original.

Primul volum cuprinde documentele oficiale fundamentale, anterioare inceperii dezbaterilor, sentinta Tribunalului, precum si condamnarile care formeaza concluzia. Volumele urmatoare sunt consacrate darii de seama integrale a dezbaterilor, incepand cu audierea preliminara, din 14 noiembrie 1945, si terminand cu audierea finala din 1 octombrie 1946... Dezbaterile Tribunalului Militar International au fost stenografiate si au facut obiectul unei inregistrari sonore..."

Randurile de mai sus reprezinta cuvantul inainte cuprins in primul din cele 43 de volume cu scoarte albastre, groase de aproximativ 600 de pagini fiecare. Paginile au ca indice calendarul acelui an in care au fost dezvaluite in fata istoriei crimele fascismului hitlerist comise impotriva tuturor popoarelor, inclusiv a poporului german, impotriva celor mai sacre idei ale justitiei si echitatii umane, ale demnitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.